latinica  ћирилица
20/10/2014 |  16:53 | Аутор: Агенције

Шта се дешава ако преживите еболу?

И док је највећи број медијских извјештаја у вези са еболом повезан са бројем мртвих и инфицираних особа, јако мало пажње посвећује се преживјелима, особама које су, како се чини, имуне на овај вирус, пише "Business Insider".
Испитивања - илустрација - Фото: АП
Испитивања - илустрацијаФото: АП

Људи који преживе еболу могу да воде нормалан живот након опоравка, иако се може десити да се понекада појаве инфламаторни проблеми са заглобовима. Вријеме опоравка варира, као и вријеме потребно да се вирус у потпуности избаци из система.

Свјетска здравствена организација открила је да вирус може остати у сјемену и до седам недјеља након опоравка, а претпоставља се да су преживјели имуни на ону врсту еболе којом су били инфицирани и да су способно да се брину о другим људима зараженим истим вирусом еболе.

Као и код већине вирусних инфекција, пацијенти који се опораве од еболе заврше са антитијелима способним да се боре против овог вируса, чинећи њихову крв драгоцјеном опцијом за третман еболе код других заражених особа.

Кент Брентли, један од најпознатијих преживјелих донирао је више од 200 милилитара крви другим пацијентима. Плазма у његовој крви, која садржи антитијела, одваја се од црвених крвних зрнаца и од ње се прави серум који може бити дат пацијенту путем трансфузије.

Доктор Кент Брентли излијечен од еболе

Доктори се надају да ће тим путем бити појачан имуни систем пацијента којиће потом напасти вирус и дозволити тијелу да се опорави.

Међутим, овај метод лијечења, као и већина других против еболе, је далеко од идеалног. Научници нису чак ни сигурни да ли он ради. Притом, серум може бити дат само особама са компатибилном крвном групом и још није познато колико добијена отпорност траје.

А ту су још и различите верзије вируса, тако да не постоје докази који иду у прилог томе да је особа која је преживјела једну врсту имуна и на све остале.

Особе које су преживјеле еболу изузетно су интересантне истраживачима, попут оних који раде на лијеку ЗМапп, и који се надају да ће успјети да синтетишу антитијела и створе лијек.

Међутим, још већу мистерију од преживјелих представљају заражене особе које никада нису развиле симптоме и које су успјеле да избјегну сав ужас еболе.

Истраживачи се надају да ће проналажење оваквих особа, које су природно имуне на вирус, помоћи да се пронађе ефикасан лијек.

Доктори се надају да ће проучавање тренутне епидемије и потрага за људима који имају вирус еболе али не испољавају симптоме моћи да спаси животе у будућности.