latinica  ћирилица
21/10/2014 |  13:11 | Аутор: Анадолија

Турска: Хапсе 18 полицијских званичника

Турске власти покренуле су нову операцију хапшења високих полицијских званичника осумњичених за илегално прислушкивање више истакнутих политичара, укључујући предсједника Реџепа Тајипа Ердогана.

Мета операције су 18 полицијских званичника у Анкари, укључујући бившег шефа државне обавештајне службе Омера Алтипармака и бившег замјеника шефа полиције у Анкари Локмана Крчила. Ово је пета таква операција од јула, у којима је ухапшено на десетине бивших полицајаца.

Циљ операције је обрачун са, како је Ердоган окарактерисао, "паралелном државом" унутар снага безбједности, лојалних његовом некадашњем савезнику, бившем имаму Фетули Гулену, који се налази у егзилу у САД. Ухапшени су оптужени да су оформили криминалну организацију и прислушкивали на стотине људи, укључујући Ердогана у настојању да пронађу доказе за корупцију.

Турско тужилаштво одбацило је прошле седмице оптужбе против више од 50 људи, укључујући синове два бивша министра, који су били осумњичени за корупцију на основу прислушкиваних разговора.