latinica  ћирилица
23/10/2014 |  09:05 | Аутор: Агенције

Србија, Хрватска и Словенија заједно на тендерима за лијекове

Министри здравља Србије, Хрватске и Словеније постигли су договор да се за набавку лијекова и медицинске опреме убудуће заједнички појављују на тендерима, рекао је министар здравља Србије Златибор Лончар.

Лончар је навео да би се потражњом веће количине робе смањила цијена и избјегли посредници, који су до сада били извор корупције.
Навео је да су министри договорили усаглашавање система здравствене заштите из више разлога, а један од њих је заједничко појављивање на тендерима.

"Тиме не бисмо дали прилику онима који узимају на мање да иду с већом цијеном. То је до сада био велики извор корупције. Овако бисмо укрупнили тржиште и добили велике уштеде у буџету, што је повољно за све три земље", рекао је Лончар за београдски дневник "Данас".

Он је најавио да ће ускоро кренути и пилот-пројекти за набавку лијекова да би се видјело колико ће те три државе уштедјети.

Лончар је рекао да је договорено и усаглашавање многих програма, прије свега у области трансплантације и најавио да ће ту област, али и многе друге, бити основане радне групе.