latinica  ћирилица
23/10/2014 |  12:03 | Аутор: РТРС

Матичне ћелије вратиле вид слијепима!

Амерички научници су помоћу матичних ћелија успјели да врате вид слијепима, а да нова техника није изазвала никакве нежељене посљедице!
Око - Фото: архив
ОкоФото: архив

Како је наведено у научној студији, 18 пацијената је лијечено ембрионалним матичним ћелијама, а негативне посљедице нису забиљежене чак ни 22 мјесеца након процедуре.

Половина пацијената имала је тзв. Старгардову макуларну дистрофију, а половина старосну атрофичну дегенерацију макуле, други најчешћи узрок сљепила у развијеном свијету.

Сваки од пацијената који је био подвргнут третману добио је 50.000 до 150.000 ћелија и сваком од њих је лијечено само једно око како би побољшања, односно резултати, били јаснији.

Старгардова макуларна дистрофија је насљедна болест ока, која најчешће захвата централни дио мрежњаче назван макула, и има високу густоћу фоторецептора. Обично се јавља између десете и двадесете године живота, а лијек за њу још не постоји. У студији, аутори тврде да нису забиљежили одбацивање или озбиљније проблеме повезане са трансплантацијом ткива. Ипак, сама операција и потискивање одбрамбеног система како тијело не би одбацило усађене дијелове били су узрок одређене нуспојаве, тако да је четворици пацијената требало одстранити катаракту.

Десет актера студије има значајно побољшање вида, код седам побољшање није забиљежено, а стање се погоршало само код једног.

Лијечење матичним ћелијама има велики потенцијал, истичу стручњаци и наводе да би се њима могла замјењивати оштећена ткива бројних органа - од срца до бубрега, те да би се могла лијечити чак и мултипла склероза.