latinica  ћирилица
23/10/2014 |  16:22 | Аутор: СРНА

Србија: Спреман Закон о ГМО

Србија планира у наредних годину дана да испуни све услове за улазак у Свјетску трговинску организацију /СТО/, укључујући усвајање закона о генетски модификованим организмима, који је спреман и усклађен са ЕУ, рекла је шефица српског преговарачког тима, Тања Мишчевић.

"То подразумијева и разјашњавање да је Србија у овом тренутку веома осјетљива на ГМО. Не знамо шта једемо јер нема добрих механизама контроле. Законом усклађеним са ЕУ бићемо много боље заштићени", рекла је Мишчевићева, додајући да ће тај закон ускоро бити у процедури.

Она је на скупу о поглављу 30 у приступним преговорима са ЕУ, које је посвећено спољној политици, подсјетила је да су у ЕУ узгој и продаја ГМО дозвољени, али након строге контроле и уз јасно обиљежавање, при чему земље могу, позивајући се на безбједносну клаузулу да забране узгој неких култура.

Одговарајући на питање да ли би евентуални покушај да Србија повећа извоз пољопривредних производа у Русију у тренутку када је Москва забранила увоз хране из ЕУ могао да представља проблем у европским интеграцијама, она је одговорила да Србија може све досадашње трговинске аранжмане да користи до приступања ЕУ.

Истичући да је приступање СТО неопходно да би било затворено поглавље 30, она је додала да Србија до чланства у СТО још треба да ријеши питање акцизе на алкохолна пића и склопи споразум са Украјином која има неке тешке захтјеве за Србију, пренијели су београдски медији.

Мишчевићева је навела да ће Србија добити много већу корист од приступања тржишту ЕУ са више од 500 милиона људи, које је и један од кључних актера у свјетској трговини и има преференцијални режим са регионима који имају велике потенцијале, попут Канаде, САД, афричких земаља и Азије, Пацифика и Кариба.

"Србија највећи дио трговине оствари са ЕУ, око 63 до 64 одсто, док су сви други знатно мањи - Цефта 21 одсто, а остали и знатно мањи, чак мањи од пет одсто. То показује нашу усмјереност ка ЕУ", рекла је Мишчевићева.