latinica  ћирилица
23/10/2014 |  18:41 | Аутор: СРНА

Београд: Министри земаља западног Балкана о економским програмима

У Београду је одржан неформални састанак министара спољних послова и финансија западног Балкана о теми "Економско управљање и повезаност".
Министри земаља западног Балкана - Фото: СРНА
Министри земаља западног БалканаФото: СРНА

Састанку су поред министара региона, присуствовали потпредседник Европске комисије и комесар за економска и монетарна питања Јирки Катаинен, комесар за проширење и суседство ЕУ Штефан Филе, специјални изасланик италијанског председавања ЕУ Андреа Орицио и генерални секретар Регионалног савјета за сарадњу Горан Свилановић.
Одлазећи комесар за проширење ЕУ Штефан Филе је истакао да у Србију и друге земље региона западног Балкана треба донијети бенефите проширења и прије уласка у ЕУ и додао да Брисел жели да што боље инфраструктурно и економски повеже регион са цијелом ЕУ.
"Земље западног Балкана обавезале су се да ће поднијети националне реформске програме што ће послати сигнал инвеститорима", рекао је Филе на прес конференцији у Београду, послије завршетка неформалног састанка шефова дипломатија и економије земаља региона, уз учешће представника ЕУ.

Филе је истакао да неформални састанак министара спољних послова и финансија западног Балкана није био само регионалан већ и европски догађај.

Он је додао да је на скупу било ријечи и о унапређењу транспорта и енергетике, те додао да ће ЕУ подржати земље западног Балкана о питању политике, али и додјеле средстава.

"ЕУ је спремна да подржи бољу повезаност са бесповратним средствима из ИПА фондова у износу од милијарду евра, и 10 милијарди евра до 2020 године. То значи да коначно прелазимо са ријечи на дјела“, рекао је Филе, коме је ово посљедњи званични ангажман у региону.

Филе је рекао да ЕУ жели да понуди западном Балкану модеран превоз, путеве, жељезнице, да побољша везе између земаља региона и цијеле ЕУ.

Он је рекао да нови приступ економском управљању подразумијева поуздане економске програме и појачан надзор ЕУ, што би требало да помогне успостављању функционалних тржишних економија, које ће бити конкурентне и довести до отварања нових радних мјеста.

"То значи да у Србију и друге земље Балкана треба донијети бенефите и прије уласка у ЕУ. Земље западног Балкана су се обавезале да ће припремити и поднијети Европској комисији националне економске програме, што би послало поруку инвеститорима о добром пословном окружењу", истакао је Филе.

Европски комесар за економска, монетарна питања и евро Јирки Катаинен  истакао је да земље Западног Балкана морају да координишу своје политике са ЕУ и у области економије те истакао да је ово нова фаза у проширењу ЕУ, која ће помоћи државама да се интегришу у ЕУ и да оснаже своје економске политике.

Министарском састанку у Београду присуствовали су и министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија и амбасадор БиХ у Србији Ранко Шкрбић.

У Београд су допутовали и министри Албаније, а самопроглашено Косово су представљали министар иностраних послова Енвер Хоџај и министар за економски развој Фадиљ Исмаиљи.