latinica  ћирилица
23/10/2014 |  18:53 | Аутор: РТРС

Хаг: Тужилаштву одобрено да отвори доказни поступак о Томашици

Претресно вијеће на суђењу некадашњем начелнику Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу данас је одобрило захтјев Тужилаштва Хашког трибунала да поново отвори свој доказни поступак како би предочило недавно откривене доказе у вези с гробницом Томашица код Приједора.
Ратко Младић - Фото: архив
Ратко МладићФото: архив

"Тужилаштво ће моћи да у доказни спис уврсти доказе шест вјештака и седам свједока о чињеницама, као и додатне документарне доказе. Вријеме поновног отварања доказног поступка одредиће Претресно вијеће у догледно вријеме", саопштено је из Трибунала.

Вијеће је закључило да Тужилаштво није било у могућности да раније предочи доказе у вези са Томашицом, с обзиром на то да је гробница откривена у септембру 2013. године, у вријеме када је извођење доказа Тужилаштва било већ у току и такође узимајући у обзир вријеме потребно за анализу гробнице, прибављање изјава свједока и израду извјештаја вјештака.

Судије су утврдиле да су нови докази релевантни за тај предмет и да имају доказну вриједност.

Вијеће је признало да ће поновно отварање продужити суђење, али је навело да то неће довести до неоправданог одгађања.

Тужилаштво је Претресном вијећу поднијело захтјев за поновно отварање свог доказног поступка 26. августа.

Одбрана је свој одговор на захтјев Тужилаштва поднијела 9. септембра. Став одбране је, између осталог, био да би поновно отварање доказног поступка у овој фази нанијело штету извођењу доказа одбране те да би прекид суђења био неизбјежан јер је одбрана усред извођења својих доказа.