latinica  ћирилица
25/10/2014 |  19:09 | Аутор: Dnevnik.hr

Десет природних чистача јетре

Јетра је изузетно важан орган у људском тијелу. Она чисти крв од отрова, чува витамине и гвожђе, разграђује хормоне и одржава ниво глукозе у крви.

Зато вам представљамо списак намирница које провјерено чисте највећу жљезду људскога тијела од хемијских загађивача попут тешких љекова, алкохола и масне хране.

1. Бијели лук

Овај “природни антибиотик“ препун је сумпора који подстиче рад јетрених ензима и тако помаже тијелу да излучи отрове. Бијели лук такође има доста алицина и селена – два природна чистача јетре.

2. Цитрусно воће

Лимун, лимета и грејпфрут изврсни су савезници у процесу чишћења јетре. Они садрже високе дозе витамина Ц који стимулише рад јетре. У грејпу се налази и спој глутатион – изврстан чистач највеће жљезде тијела.

3. Купус

Слободно посегните и за домаћим купусом јер је ова зељаста намирница одлична чистачица јетре. Безбрижно уживајте у овој намирници – свјежој или укисељеној на природан начин.

4. Јабуке

Не заборавите на грицкање овог богатог извора пектина и других есенцијалних елемената заслужних за избацивање отрова из тијела кроз пробавни тракт.

5. Зелено лиснато поврће

Једите спанаћ, блитву и друго лиснато поврће богато хлорофилом јер оно неутрализује тешке метале, пестициде и хемикалије који иначе успоравају рад јетре.

6. Цвекла и мрква

Припремите салату, супу или укусан прилог јелу од овог коренастог поврћа, јер је препуно биљних флавонида и бета каротена који унапређују рад јетре.

7. Шпаргла

Ово поврће одличан је покретач пробаве који садрже материје идеалне за природну детоксификацију организма, а посебно јетре и бубрега.

8. Ораси

Једите орахе јер ови плодови садрже аминокиселине које помажу јетри да се ријеши амонијака. Ови орашасти плодови богати су и добро знаним јетреним помоћницима – глутатионом и омега 3 масним киселинама.

9. Маслиново уље

Не одричите се масноћа, али бирајте оне здраве изворе попут маслиновог уља који тијелу осигуравају текућу базу за апсорпцију штетних материја у тијелу, и њихово избацивање из организма.

10. Зелени чај

С времена на вријеме приуштите тијелу чишћење уз помоћ шољице зеленог чаја. Тај здрави напитак богат је антиоксидансима који јачају имунитет и штите га од разних болести.