latinica  ћирилица
27/10/2014 |  12:18 | Аутор: РТРС

Париз: Новак брани титулу и трон АТП листе

У Паризу данас почиње посљедњи мастерс турнир сезоне за тенисере.

Титулу брани први тенисер свијета Новак Ђоковић који је као први носилац слободан у првом колу.

Српски тенисер је слободан у првом колу, а у другом ће играти с бољим из меча Филип Колшрајбер – Едуард Роже Васелан.

У трећој рунди Новак би према пројекцији требало да се састане с Гаелом Монфисом или Џоном Изнером, а ни четвртфинале не доноси ништа лакши задатак – ту ће српског тенисера највјероватније чекати Енди Мареј или Григор Димитров.

Пројектовани Ђоковићев ривал у полуфиналу требало би да буде Давид Ферер, али у том дијелу жријеба још се налазе Нишикори, Цонга и Симон.

Другу половину жријеба предводи Роџер Федерер, који ће се у другој рунди састати с побједником дуела Шардија и квалификанта. Потенцијални Федерерови ривали до полуфинала редом су Фоњини (или Карловић) и Раонић (или Гаске или Баутиста-Агут).

У полуфиналу би Федерер требало да игра са Станисласом Вавринком, а у тој четвртини жријеба још играју Бердих, Лопез и Андерсон.

Србија ће у појединачној конкуренцији имати само једног представника у Паризу, пошто Душан Лајовић није успио да се пласира у главни жријеб. Он је у првом колу квалификација поражен од Аргентинца Федерика Делбониса са 6:4, 4:6, 1:6.

Федерер је у протеклих мјесец дана смањио разлику у односу на Новака за 1.750 бодова.

Први тенисер свијета ће на посљедња два турнира бранити титуле (Париз и Лондон), што значи 2.500 бодова, док је Швајцарац прошле сезоне на истим турнирима освојио само 760.

Федерер има шансу да освоји и додатних 225 поена уколико добије оба меча у финалу Дејвис купа против Француске, а Швајцарска освоји ово такмичење.