latinica  ћирилица
30/10/2014 |  12:09 | Аутор: Агенције

Барселона и Јунајтед су највеће творнице фудбалера

Према резултатима истраживања "Football Observatoryja" при Међународном центру за спортске студије (CIES), Барселона и Манчестер јунајтед имају најбоље фудбалске школе на свијету.

У овом тренутку у лигама "петице" наступају чак 43 играча која су прошла кроз чувену Барсину "Ла Масију" – 13 у Барселони, а још 30 у другим клубовима из пет најјачих лига на свијету (Примера, Премијер лига, Бундеслига, Серија А, Ле Шампионат).

Из Манчестера је потекло 36 играча, од којих је 12 и сада на Олд Трафорду, док су 24 потражила срећу на другим адресама.

Ово истраживање се односило само на лиге "петица", преноси Хина.

На трећем мјесту је Реал Мадрид са 34 играча, од којих је осам још у клубу. Лион је четврти са 33 играча, од којих је 15 у клубу, док је пети Пари Сен Жермен са 27 играча од којих је свега пет остало на "Парку принчева".

Листа на којој су 52 клуба са 12 или више играча који сада играју у елитним лигама укључује и четири клуба ван "Лига петица" – аргентинске великане Бока Јуниорс (17 играча) и Ривер Плате (14), те два клуба чије су школе оствариле велики утицај на европски фудбал у посљедње двије деценије, Ајакс (15) и Спортинг (12). Вриједи примијетити како су међу најбољим "произвођачима" и три друголигаша – Минхен, те Оксер и Ле Авр.

Од клубова с листе најмање својих играча у данашњој постави има Манчестер сити (1), те Челзи (3) и Милан (3).

Француски Ле Шампионат већ дуже вријеме слови као прави "рудник" квалитетних фудбалера, а међу 20 најбољих, осим Лиона и ПСЖ-а су и Рен, Бордо, Ленс, Монако, Монпеље, Мец и Тулуз. Два баскијска клуба – Ателтик Билбао и Реал Сосиједад (оба 15-9), те Шалке (9-7) и Нант (9-6) једине су четири екипе које више домаћих играча имају у првом саставу, него у осталим лигама "петице".

Почетком ове године "Football Observatory" је објавио истраживање и у 31 националној лиги, како би открио колико играча из омладинских школа појединих клубова игра професионални фудбал у европским клубовима.

Једини критериј је био да је играч између 15. и 21. године живота провео најмање три године у том клубу.

Најјачи"произвођач" играча по томе је Ајакс с чак 69 "својих" фудбалера (12 у властитој екипи и 57 по другим клубовима), а други је био београдски Партизан са 66 (7 – 59). На четврто мјесто листе пласирао се сплитски Хајдук (13 – 39), а Динамо се с укупно 45 играча пласирао на високом деветом мјесто.