latinica  ћирилица
31/10/2014 |  10:13 | Аутор: СРНА

На зграду македонске Владе пуцано из ручног бацача

На зграду македонске Владе је, највјероватније, пуцано из ручног бацача граната "РБГ-6" хрватске производње, пише скопски "Дневник", позивајући се на експерте.

Ријеч је о модернизованој верзији јужноафричког бацача, који је коришћен у ратовима бивше Југославије, као и у нападу на зграду македонске Владе 2007. године.

Македонски МУП потврдио је да је завршен дио балистичког вјештачења пројектила, те да је преостали материјал узет за вјештачење, али није објелоданио детаље истраге.

Резултати су предати тужилаштву, али се због истраге не наводи да ли је утврђен калибар оружја и његов тип.

Из полиције кажу да се истрага одвија у више праваца и да је разговарано с више особа.

Према ријечима стручњака, на фотографијама се може видјети да је ријеч о бацачу калибра 40 милиметара.

На црном тржишту у Македонији најдоступније су двије врсте ручних ракетних бацача, хрватски "РБГ-6" и позната М80 "зоља" југословенске производње, која се производи и у Македонији.

Иако је доступно, такво оружје могу да набаве криминалне групе, али не и појединци.

Претпоставља се да су нападачи били у возилу и да су испалили двије гранате с локације у близини тврђаве Кале, пише лист.

Већа је вјероватноћа да је коришћен "РБГ-6". "Зоља" је за једнократну употребу, због чега је мања вјероватноћа да су била два нападача са истим оружјем и да су исто толико лица користила двије "зоље", пише "Дневник".

На зграду Владе Македоније у уторак, 28. октобра, увече испаљена су два пројектила, од којих је један завршио на источној страни зграде, а други на крову Владе. У нападу није било повријеђених.