latinica  ћирилица
02/11/2014 |  19:03 | Аутор: Агенције

Кол: Запад мора мудрије са Русијом

Бивши њемачки канцелар Хелмут Кол критиковао је политику Запада усмјерену ка изолацији Русије и рекао да мора да дјелује мудрије када је ријеч о украјинској кризи.

У својој новој књизи "Из бриге за Европом" која ће бити објављена у понедјељак, он упозорава да западне земље, али и Русија и Украјина не смију да дозволе да "прокоцкамо све што смо некад постигли", преноси њемачки лист "Франкфуртер алгемајне цајтунг".

Кол, који је био њемачки канцелар од 1982. до 1998. године, жали због тога што је дошло до изолације Русије и нарочито критикује то што су државе Г7 у јуну одржале самит без Русије.

То је, по његовом мишљењу, било радикалан и озбиљан потез.

Хелмут Кол је као канцелар Њемачке 1998. године у великој мјери утицао на одлуку о пријему Русије у групу најважнијих индустријских земаља.

Кол је у књизи изнио критике и на рачун владе свог насљедника Герхарда Шредера нарочито у политици еврозоне рекавши да су направљене кључне грешке пријемом задужена Грчка у еврозону и непоштовањем фискалних правила пакта за стабилност зоне.

Ове двије одлуке су међу најтежим грешкама које смо ми у ЕУ и еврозони доживјели.

"То је стварно срамота у њемачкој политици и у исто вријеме издаја њемачко-француске сарадње која није смјела да буде употријебљена против пакта за стабилност, као што се овде догодило", написао је Кол.

Бивши њемачки канцелар представиће књигу сутра у Франкфурту у друштву предсједника Европске комисије Жан Клод Јункера.