latinica  ћирилица
03/11/2014 |  09:45 | Аутор: РТРС

Лимун и у БиХ на провјери

Агенција за безбједност хране БиХ ступиће у контакт са свим надлежним инспекцијским органима у БиХ и затражити провјеру присуства фунгицида имазалила у лимуну, рекао је помоћник директора Агенције за безбједност хране БиХ, Драго Сандо.

Сандо је нагласио да лимун може бити третиран фунгицидом "имазалилом", који се користи да би се агруми након брања заштитили од труљења, али да произвођач мора на декларацији навести да је производ третиран тим средством и да због тога кора плода није за употребу.

Иначе, протеклих дана су хрватски медији упозоравали на велике количине увезеног лимуна који је третиран овим опасним фунгицидом. Саопштено је да је у неким великим трговачким центрима у продаји и лимун поријеклом из Шпаније третиран имазалилом, те да је дупло скупљи од оног из Турске, иако је друге класе.

Неки стручњаци кажу да тако третиран лимун није опасан по здравље, ако се конзумира мала количина, али надлежни имају право да изразе сумњу, јер је ријеч и о кумулативном ефекту.

Надлежне инспекције наводе да купујући лимун у ринфузи, купци немају прилику да виде декларацију производа у којој је наведено да садржи спорни фунгицид, иако су по закону обавезни да то ураде. На запакованим производима се, како наводе, налазе информације, али се морају читати повећалом, а то је "непоштена пословна пракса јер је информација важна за одлуку о куповини".

Наводе да имазалил продире кроз кору лимуна на цијели плод, да је канцероген, да код беба и мале дјеце изазива проблеме у централном нервном систему, а код одраслих дјелује лоше на репродуктивне органе.

Купцима се зато савјетује да прочитају декларације на производима, јер није увијек повољније оно шта је јефтиније, а примјер је тренутна несташица лимуна на свјетском тржишту и с тим у вези раст цијена, али и продаја лимуна третираног фунгицидима.

Србија: Не купујте лимун неко вријеме!

Потрошачи у Србији требало би да се уздрже неко вријеме од куповине лимуна док се Министарство пољопривреде не огласи саопштењем да ли је то воће које се налази у промету у Србији исправно, изјавио је данас предсједник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић.

Он је казао да постоји основана сумња да нешто није у реду с лимуном који је у промету, јер није могуће да то воће више него двоструко појефтини.

- Да ли је увознички лоби одговоран за те ствари, или је у питању нешто друго, то држава треба да испита - нагласио је Паповић.

- Основни проблем у Србији је што законодавац не поштује законску процедуру - навео је Паповић, додавши да у Србији још није формиран савјет за безбједност хране, иако је то законска обавеза од прије пет година.

Медији преносе да се у Србији продаје јефтинији лимун увезен из Турске на чијој декларацији пише да се не користи кора и да је воће третирано имазалилом.