latinica  ћирилица
03/11/2014 |  16:00 | Аутор: СРНА

Количина имазалила у лимуну у границама дозвољеног

Количина имазалила у увезеном лимуну у БиХ у складу је са важећим прописима, саопштено је данас из Агенције за безбједност хране БиХ.

Агенција је саопштила да располаже извјештајима о лабораторијским анализама лимуна приликом увоза у БиХ у вези са присуством активних материја, међу којима је имазалил, од 24.октобра, којима су утврђене вриједности у складу са важећим прописима.

У овој агенцији кажу да се имазалил у заштити цитруса користи као заштитно средство против процеса труљења, а максимална дозвољена количина за све цитрусе износи пет милиграма по килограму.

Употреба имазалила дозвољена је у складу са важећим прописима, како у БиХ, тако и у земљама окружења и ЕУ, наводе у Агенцији за безбједност хране.

Када се пестициди користе у складу са добром пољопривредном праксом, истичу у Агенцији, максимално дозвољене количине остатака пестицида у храни неће бити прекорачене.

У Агенцији за безбједност хране додају да су фунгициди, за чију се производњу, између осталих, користи и активна материја имазалил, хемијски препарати који се употребљавају за ефикасну заштиту биљака од гљивичних и псеудогљивичних узрочника болести.

Према подацима Организације за храну и пољопривреду УН, на глобалном нивоу годишње пропадне око трећина укупно произведене хране, а без примјене хемијских средстава губици би били далеко већи.

Агенција за безбједност хране БиХ свакодневно прати стање здравствене исправности хране, као и најновија научна сазнања, те у сарадњи са надлежним органима предузима одговарајуће мјере с циљем заштите здравља и интереса потрошача и неометаног функционисања тржишта.

У овој институцији оцјењују да "научно неосноване и паушалне оцјене о појединим заштитним средствима која се користе у производњи, преради и складиштењу хране могу значајно утицати на прехрамбене навике потрошача, односно на унос потребних витамина, минерала, бјеланчевина и угљених хидрата кроз одређене врсте хране".

Из Агенције апелују на све учеснике у систему безбједности хране да воде рачуна о свим евентуалним посљедицама својих јавних иступа.

Медији у региону објавили су током викенда информације организација за заштиту потрошача да је на тржишта БиХ, Хрватске и Србије из Турске увезен лимун који је третиран фунгицидом имазалилом који је опасан по здравље.