latinica  ћирилица
03/11/2014 |  18:13 | Аутор: СРНА

Шамац: Почео са радом центар за хемодијализу

Центар за хемодијализу у Шамцу почео је са радом након пет мјесеци, а на програму је 77 хроничних пацијената што је за два пацијента више него прије поплава.
Центар за хемодијализу у Шамцу - Фото: СРНА
Центар за хемодијализу у ШамцуФото: СРНА

Начелник Центра за хемодијализу у Шамцу Ненад Петковић истакао је да је Центар, након пет мјесеци, потпуно обновљен и подсјетио да су пацијенти док је трајала обнова били смјештени у другим центрима за хемодијализу.

"Свих 75 пацијената дијализирани су првих петнаестак дана у центрима за хемодијализу Оџаку и Јелаху, Живиницама и другим центрима у Федерацији БиХ, а након тога дислоцирани су у Центар у Брчком и током пет мјесеци дијализирани су у одличним условима", каже Петковић.

Он је захвалио свим центрима за гостопримство.

Петковић је додао да се у Шамцу дијализирају пацијенти из Шамца, Пелагићева, Доњег Жабара, Модриче и Вукосавља.

На Фрезенијусовом центру у Шамцу током мајских поплава причињена је штета од неколико милиона марака.

"Дан уочи поплава успјели смо да извеземо комплетне бар-машине чија је вриједност већа од пола милиона марака и то нам је много помогло у нашој дислокацији у Брчко и друге центре у којима смо били", каже Петковић, додајући да је штета на преосталим апаратима износила три милиона марака, а на комплетном објекту неколико милиона.

Он истиче да су данас услови у овом центру најбољи у окружењу јер посједује најсавременије апарате и опрему која је потребна за дијализирање.