latinica  ћирилица
04/11/2014 |  14:33 | Аутор: РТРС

Соколац: Отворен Завод за форензичку психијатрију

На Подроманији код Сокоца данас је отворен Завод за форензичку психијатрију, за шта је швајцарска влада издвојила 6,7 милиона КМ.
Отворaње Завод за форензичку психијатрију - Фото: СРНА
Отворaње Завод за форензичку психијатријуФото: СРНА

Завод су отворили министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић, министар правде БиХ Бариша Чолак и швајцарски амбасадор у БиХ Хенрих Маурер.

Богданић је на свечаности истакао да је отварање овог завода доказ да се и у тешком времену могу унапређивати здравствене услуге у складу са највишим стандардима поштовања људских права.

Напоменуо је да је овај завод, одлуком Владе Републике Српске, основан као установа терцијарног нивоа здравствене заштите, ради адекватног смјештаја и лијечења лица са менталним потешкоћама, која су починиоци кривичних дјела.

Богданић је додао да су, отварањем ове установе, Република Српска и БиХ обезбиједиле адекватан третман за ова лица у складу са Европском конвенцијом о заштити људских права и слобода и да ће бити знатно унапријеђен процес опоравка и ресоцијализације тих пацијената.

Према његовим ријечима, оснивањем овога завода, значајно се унапређује сарадња између здравственог и правосудног система у Републици Српској, Федерацији БиХ и Дистрикту Брчко.

Такође је рекао да се у сарадњи са Министарством правде БиХ дуго радило на припреми и отварању ове установе и захвалио Влади Швајцарске на донацији.

Отварањем Завода за форензичку психијатрију омогућен је смјештај и лијечење пацијената из Републике Српске и ФБиХ под једнаким условима, што гарантује потписани споразум између Савјета министара БиХ, Републике Српске, ФБиХ и Дистрикта Брчко.

Швајцарски амбасадор у БиХ Хенрих Маурер истакао је на свечаности да ће овај завод значајно унаприједити услове за опоравак осуђеника са менталним проблемима и да представља конкретан вид сарадње између два ентитета и Брчко Дистрикта.

Он је додао да ће БиХ уштедјети новац, јер неће морати да плаћа одштете због неиспуњавања Европске конвенције о заштити људских права и слобода.

Директор Завода за форензичку психијатрију Зоран Косорић рекао је да се Завод налази у реконструисаној згради бивше Војне болнице, на површини од 7.800 метара квадратних, да има 50 болничких соба са укупно 200 кревета и да ће у њему бити запослено 147 радника.

Према његовим ријечима, овај завод опремљен је медицинском и немедицинском опремом у складу са савременим стандардима у овој области.

Напоменуо је да ће Завод пружати услуге специфичној групи болесника, који захтијевају посебан третман, јер је ријеч о лицима која су под утицајем психопатолошких доживљаја,  починила кривична дјела.