latinica  ћирилица
05/11/2014 |  12:13 | Аутор: Агенције

Са 60 као са 20 година!

У скоријој будућности, људи стари 60 година могли би имати физичке способности двадесетогодишњака - најављују научници.
Људи - Фото: илустрација
ЉудиФото: илустрација

Дејвид Синклер са Харварда тврди да је његов лијек против старења, који је раније показао изванредне резултате на мишевима, сада положио први тест на људима – провјеру безбједности.
Његов истраживачки тим доказао је да се процес старења може обрнути, а да се мишићно ткиво мишева, укључујући и ткиво srcа, може драстично подмладити.

Нормалан дио процеса старења укључује трошење станица мишићног ткива - оно губи на снази, у њему се јављају упални процеси - наводе научници.

Без могућности да користе инсулин, станице не успијевају да конзумирају глукозу која им је неопходна за обављање активности. Стари људи због тога постају немоћни и тешко покретни.

У прошлогодишњој студији Синклер и његови сарадници утврдили су да метаболички коензим "НАД+" значајно подмлађује мишиће мишева и повећава њихов тонус , те ствара ефекте сличне онима које чине здрава храна и физичке вјежбе.

Како тијело стари, нивои "НАД+" у станицама поступно падају, што ограничава њихову способност да у митохондријима стварају аденозин трифосфат који служи као хемијско гориво.

Подизањем нивоа ове кључне хемикалије, амерички научници успјели су да драстично пдомладе мишићно ткиво мишева.

Ако се слични ефекти постигну код људи, 60-годишњаци ће имати физичке способности 20-годишњака.

Истраживања "лијека младости" на људима започета су ове године, а у првом кораку требало је утврдити има ли икаквих нежељених посљедица.

За сада, студије су ограничене на мање групе људи, али Синклер истиче да дају резултате који јако обећавају – не биљеже никакве штетне нуспојаве.

Ипак, кључне резултате, који ће показати подмлађује ли заиста Синклеров лијек људе, требаће причекати још неколико година.

Стручњаци са Харварда су оптимистични. Увјерени су да ће њихова терапија подмлађивања у скорој будућности бити прихваћена као што су данас прихваћени антибиотици.

"Неки људи кажу да се играмо Бога, али шта би било да сте прије 100 година слично питање поставили о антибиотицима? Људи би вјероватно рекли исту ствар", рекао је Синклер.