latinica  ћирилица
07/11/2014 |  09:11 | Аутор: Агенције

Какву дијету треба да држе тинејџери?

Тинејџери који покушавају да смршају треба да се укључе у програм вјежбања који обухвата и аеробне вјежбе и вјежбе отпора, показују резултати једног испитивања на случајном узорку...
Вјежбање - Фото: flickr.com
ВјежбањеФото: flickr.com

Такође је установљено да се дијетом без вјежбања постиже веома мало. Канадски истраживачи су ставили 304 гојазна тинејџера на дијету с дневним енергетским дефицитом од 250 калорија (мјерено на основу трошења енергије у мировању).

Потом су их насумично подијелили у четири групе на период од 22 недјеље: аеробни тренинг на справама као што је покретна трака, вјежбе отпора на тренажерима и са слободним теговима, комбиновани аеробни тренинг и тренинг отпора и група на дијети без вјежбања. Студија је објављена у часопису "JAMA Pediatrics".

Обично се препоручују аеробне вјежбе, али главни аутор, др Роналд Џ. Сигал, професор медицине на Универзитету у Калгарију каже да је очигледно да су "они који су радили и аеробне и вјежбе отпора изгубили масти и смањили обим струка у много већој мјери од оних који су радили само аеробне вјежбе".

Дијета без вјежбања довела је до смањења масти у организму за 0,6 одсто. Међутим, међу адолесцентима који су се придржавали барем 70 одсто програма, дошло је губитка масти од 2,5 одсто код аеробних вјежби, 3,2 одсто код вјежби отпора и 4,8 одсто код комбинације ове двије врсте вјежби.

Обим струка се веома мало смањио код групе на дијети, у поређењу са око три цм код аеробних вјежби, око два цм код вјежби отпора и нешто више од шест цм код њихове комбинације.