latinica  ћирилица
07/11/2014 |  10:20 | Аутор: СРНА

Матичне ћелије успјешне против Паркинсонове болести

Матичне ћелије могу да се искористе за опоравак од штете коју мозгу наноси Паркинсонова болест, саопштили су научници у Шведској.

Научници наводе да је њихова студија на пацовима резултирала "великим напретком" у правцу развоја ефикасног третмана.

За Паркинсонову болест тренутно нема лијека, али медикаменти и стимулација мозга могу да ублаже симптоме.

Болест се развија усљед губитка нервних ћелија у мозгу, које производе хемикалију допамин, која помаже у контролисању расположења и покрета.

Да би симулирали болест, научници с Универзитета Лунд уништили су неуроне који производе допамин на једној страни мозга пацова.

Потом су конвертовали људске матичне ћелије у неуроне који производе допамин. Ове ћелије потом су убризгане у мозак пацова, а истраживачи су пронашли доказе да је штета поправљена, пренио је Би-Би-Си.

До сада није било клиничких тестова на људима уз употребу неурона изведених од матичних ћелија, али истраживачи кажу да би могли бити спремни за ове тестове до 2017. године.

"Ово је велики напредак у овој области и корак према клиничким тестовима", изјавио је Малин Пармар, професор развојне и регенеративне неуробиологије.

Слична метода испробана је на ограниченом броју пацијената, уз употребу ткива мозга узетих од абортираних фетуса.

Клинички тестови обустављени су послије мјешовитих резултата, али око трећине пацијената имало је фетусне ћелије мозга које су функционисале 25 година.