latinica  ћирилица
07/11/2014 |  11:16 | Аутор: Агенције

Лоша исхрана изазива дуготрајне посљедице по здравље

Штета изазвана нездравом исхраном може вас пратити током цијелог живота, чак и ако касније усвојите здравије навике, кажу истраживачи.
Храна - илустрација - Фото: getty
Храна - илустрацијаФото: getty

Научници тврде да храна препуна масноћа, шећера и соли промјени начин на који гени функционишу и да је тај процес неповратан.

Тестови на мишевима су показали да су они који су добијали само нездраву храну били склонији болестима артерија, чак и послије промјене исхране, због измјењене функције гена.

Ријеч је о процесу познатом као епигенетика, који подразумијева измјене у функционисању гена условљене спољашњим факторима.

Истраживач Ерик ван Кампен са универзитета Лајден у Холандији каже: “Надам се да ова студија демонстрира значај исхране у здрављу људи“.

У студији су коришћени мишеви који су генетским инжењерингом створени тако да буду склони артеросклерози, односно стврдњавању артерија и смањењу протока крви. Они су добијали храну богату мастима и холестеролом током неколико месеци.

Међутим, након што су добили лијек за снижавање нивоа холестерола у крви и промјенили свакодневну исхрану, тестови коштане сржи показали су да и даље имају симптоме артеросклерозе и другачији имуни систем од оних мишева који су јели боље избалансиране оброке.

Др Џон Вери, замјеник уредника журнала "Leukocyte Biology", у ком је објављено ово истраживање, каже: “Знамо да начин живота и исхрана трајно утичу на функционисање имуног система. Сада је кључно да се утврди трајност тих ефеката и пронађу лијекови који ће исправити посљедице“.