latinica  ћирилица
07/11/2014 |  11:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Откривен механизам за спонтано излијечење од ХИВ

Француски научници открили су генетски механизам за спонтано излијечење од ХИВ, а ово откриће могло би да пружи нову стратегију у борби против сиде.

Код двојице мушкараца, који нису имали симптоме болести, вирус који изазива сиду је инактивисан захваљујући промјенама у генетском коду вируса унутар људских ћелија, наводи се у истразивању објављеном у часопису "Клиничка микробиологија и инфекција".

До промјена је највјероватније дошло захваљујући стимулацији једног ензима, што би у будућности могло да послужи развоју лијекова који би произвели исти одговор.

"Ово откриће представља пут за излијечење", рекао је коаутор студије Дидије Раул из француског Института за здравље и медицинска истраживања агенцији АФП.

Ниједан од двојице мушкараца, од којих је један дијагностификован као ХИВ позитиван прије 30 година, а други 2011., никад није показивао симптоме болести, а вирус није било могуће детектовати анализама крви.

Код оба пацијента, вирус није могао да се умножава због промјена у ДНК коду за који истраживачи вјерују да је резултат спонтане еволуције између људи и вируса која се назива "ендогенизација".

"Ми предлажемо да излијечење ХИВ може да се догоди ендогенизацијом ХИВ код људи. Вјерујемо да дуготрајно присуство ДНК вируса може да доведе до излијечења и заштите од ХИВ", написали су француски научници.

Ранији приступ лијечењу био је потпуно супротан, са циљем да се уклоне сви трагови ХИВ вируса из људских ћелија.

Научници не вјерују да су два пацијента јединствен случај или да је феномен нов.