latinica  ћирилица
09/11/2014 |  10:52 | Аутор: Агенције

Научници "поправили" оштећења мозга изазвана Паркинсоном

Матичне ћелије могу се користити за поправку оштећења мозга изазваних Паркинсоновом болешћу, тврде шведски научници.
Мождани удар (Фото: Thinkstock) - Фото: илустрација
Мождани удар (Фото: Thinkstock)Фото: илустрација

Они кажу да је њихово испитивање спроведено на пацовима довело до “великог напретка“ у развијању ефикасних третмана за обољеле. За Паркинсонову болест нема лијека, али уз праве терапије и стимулације мозга, симптоми се могу ублажити. Болест изазива губитак нервних ћелија у мозгу које производе допамин, хормон задужен за контролу расположења и покрета.

У новој студији Универзитета Лунд научници су уништили дио неурона задужених за производњу допамина у једном дијелу мозга пацова. Затим су претворили људске ембрионалне матичне ћелије у неуроне који производе допамин. Њих су убацили у мозак пацова, а каснија испитивања открила су да су оштећења поправљена.

За сада није било клиничких испитивања на људима, али истраживачи кажу да ће до тога успјети да дођу до 2017. Малин Пармар, доцент развојне и регенеративне неуробиологије каже: “Ово је велико откриће у пољу истраживања Паркинсонове болести и камен темељац за будућа клиничка истраживања“.

Сличан метод испитан је на ограниченом броју пацијената, а подразумјевао је узимање можданог ткива абортираних фетуса. Клиничка истраживања су напуштена, пошто су дала опречне резултате, али су код трећине пацијената имплантиране ћелије функционисале наредних 25 година.

Коришење ембрионалних матичних ћелија је етички прихватљивије, а до њих се и лакше долази јер се могу развити и у лабораторији. Такође, нова техника отворила би могућност кориштења адултних матичних ћелија.