latinica  ћирилица
09/11/2014 |  11:28 | Аутор: Вечерње новости

Више килограма, а и витамина Д

Особе које имају проблем са прекомјерном тјелесном тежином требало би да поведу рачуна да ли узимају довољно витамина Д.
Храна - илустрација - Фото: getty
Храна - илустрацијаФото: getty

Европско ендокринолошко удружење објавило је водич који се односи на процјену, третман и превенцију недовољног уношења витамина Д, а гојазни су у посебном ризику због мање физичке активности и недовољног излагања на сунцу.

"Стручњаци који се баве значајем витамина Д имају подјељено мишљење у погледу нивоа витамина Д у организму гојазне особе: да ли је посреди “заробљавање витамина Д“ у масним ћелијама или је ниво овог витамина нижи због “разблажења“ великом запремином тијела гојазних", објашњава доктор Сретен Каварић, интерниста ендокринолог Клиничког центра Црне Горе.

Због тога надокнада витамина Д код гојазних подразумијева веће дневне дозе у односу на просјечно ухрањене особе. Према препорукама стручњака, ове особе би дневно требало да узимају од 800 до 2.000 интернационалних јединица, што је довољно за одржавање доброг стања здравља.

Овај витамин може да се надокнади капима или суплементима, али и правилним избором намирница. У довољним количинама налази се у свјежој морској риби, печуркама које су сушене на сунцу, јајима, обогаћеном млијеку, уљу од бакаларове јетре.

"Витамин Д је значајан не само за одржавање чврстине костију, него и за фукционисање имуног и кардиоваскуларног система, превенцију малигних болести, метаболизам глукозе и липида", истиче др Каварић. Удружена гојазност и низак ниво витамина Д повећавају ризик од кардиоваскуларних обољења.