latinica  ћирилица
09/11/2014 |  19:35 | Аутор: Блиц

Србија: Лимун јестив - кора није!?

У кори лимуна има 3,082 милиграма имазалила по килограму, што је знатно више од оног што држава признаје (од 0,01 до 1,996), али ипак у дозвољеним оквирима.

Редакција листа Блиц дала је прије два дана на анализу килограм лимуна купљеног на једној београдској пијаци из гајбице са декларацијом на којој је писало да "кора није за употребу".

На ово се редакција листа, како објашњава, одлучила пошто већ седмицу дана из Министарства пољопривреде не стиже увјерљив одговор на питање колико опасног фунгицида имазалила има у кори лимуна. Резултат анализе је стигао јуче и  потврђене су сумње да, ипак, процент овог опасног пестицида није безначајан у анализираној кори лимуна. Имазалила има 3,082 милиграма по килограму, показао је налаз референтне лабораторије Градског завода за јавно здравље Београда. То је на срећу мање од прописане норме од пет милиграма, али, како упозоравају стручњаци, без обзира на то кора није јестива.

- Кора није за јело, као што пише на декларацији. Морамо научити да јасно истичемо декларације, да их читамо и понашамо се у складу са оним што је тамо наведено - упозорили су стручњаци.

Како Блиц закључује, панике нема, али оправдане забринутости има.