latinica  ћирилица
10/11/2014 |  09:33 | Аутор: Агенције

Научници "телепатски" повезали два мозга

Телепатија је до сад била само тема научне фантастике. Међутим, научници су пронашли начин да успоставе директну комуникацију између два мозга.

Прије годину дана у почетним експериментима истраживачи су успјели да пошаљу сигнале мозга путем интернета и тако контролишу покрете руке другог научника.

Сада у сложенијем испитивању су успјели да пошаљу сигнале мозга испитаника путем интернета и користе их за покрете руке друге особе у дјелићу секунде, а експеримент је успио више пута.

Студија је тестирала три пара учесника, од којих је у сваком био по један пошиљалац и један прималац сигнала и који су сједили у одвојеним зградама кампуса у Вашингтону, удаљени око два километра.

Они нису могли међусобно да комуницирају, осим путем директне везе између њихових мозгова.

Ево како је текао експеримент:

Један учесник, “пошиљалац“, повезан је за машину за електроенцефалографију која очитава активност мозга и шаље електричне импулсе путем интернета до “примаоца“. Њему је на главу постављен калем за транскранијалну магнетну стимулацију, близу дијела мозга који контролише контролу покрета руку.

Овом технологијом, пошиљалац је могао да покреће руку примаоца, само мислећи о покрету руке.

Пошиљалац, који игра компјутерску игру у којој брани град од топова, размишља о испаљивању топовског ђулета више пута током игре. Команда која гласи “Пали!“ шаље се у виду можданог сигнала путем интернета директно до мозга примаоца, чија рука удара "touchpаd" и омогућава му да испали топ.

Тачност примљених сигнала варирала је од 25 до 83 одсто међу паровима, док су се грешке догађале првенствено због немогућности примаоца да “тачно изврши“ команду.

Тим који ради на овом пројекту добио је средства у износу од милион долара, како би могао да настави истраживање на пољу декодирања и слања још сложенијих можданих процеса, проширујући тип информација које се могу слати од једног до другог мозга.

Истраживачи вјерују да ће једног дана постојати потенцијално терапеутске примјене ове технологије за људе с можданим повредама и поремећајима.

Иако је то и даље далека будућност, истраживачи кажу да је ово велики корак ка побољшању квалитета живота особа с оштећењем мозга.

Студија је објављена у журналу "Plos One".