latinica  ћирилица
10/11/2014 |  15:23 | Аутор: Агенције

Едукација васкуларних хирурга у Чешкој

Два специјализанта из васкуларне хирургије Универзитетске болнице Клиничког центра Бањалука боравиће од 17. новембра на двонедјељној едукацији и обуци у Чешкој, саопштено је из ове здравствене установе.
Хиругија - Фото: илустрација
ХиругијаФото: илустрација

Током ове едукације млади љекари додатно ће се специјализовати из области ендоваскуларне хирургије.

Планови васкуларних хирурга Универзитетске болнице Клинички центар Бањалука иду у правцу даљег развоја и усавршавања ендоваскуларне хирургије, која је захтјевна грана хирургије и за њу је потребно пуно стрпљења и улагања.

У саопштењу се подсјећа да је подршка чешке Владе развоју васкуларне хирургије у БиХ почела прије осам година, на основу Меморандума о разумијевању, којим је дефинисан пројекат "Подршка изградњи капацитета и техничка помоћ за васкуларну хирургију у БиХ".

Овај меморандум су потписали представници Амбасаде Чешке у БиХ, Чешке развојне агенције, Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, Универзитетске болнице Клинички центар Бањалука, Клиничког центра Универзитета у Сарајеву и Опште болнице у Фочи.

У оквиру провођења овог пројекта, који се састоји од неколико фаза, договорена је едукација васкуларних хирурга у најпрестижнијим болницама у Брну и Прагу.

Универзитетска болница Клинички центар Бањалука је кроз овај пројекат у два наврата добила вриједну опрему, почевши од ултразвука, универзалног ретрактора и сета хируршких инструмената, па све до апарата за интраоперативно спашавање крви који треба да стигне до краја године.

Током првог циклуса, у Чешкој је едуковано шест специјалиста васкуларне хирургије Универзитетске болнице Клиничког центра Бањалука и медицинска сестра.

У саопштењу се наводи да је у децембру 2013. године начелно договорен наставак едукације љекара и сестара, као једна од најважнијих компоненти пројекта којим се подржава развој васкуларне хирургије у БиХ.