latinica  ћирилица
11/11/2014 |  12:13 | Аутор: Глас Српске

Јабуке и кромпир под надзором!

Може се очекивати да се отровни канцерогени фунгицид појави и на другом воћу и поврћу, посебно на кромпиру и јабукама, које се 20 пута третирају овом супстанцом, сагласни су стручњаци.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Спорни фунгицид у количинама већим од дозвољених могао би се појавити и у осталим врстама воћа и поврћа.

Нада Завишић из Завода за воћарство у Пољопривредном институту РС каже да велики проблем представља то што произвођачи на своју руку користе пестициде, који су у ствари отрови.

"Неријетко се дешава да људи узму и измијешају неколико врста пестициде и праве коктеле од њих и тиме третирају воће, све у циље бољег приноса. То аутоматски значи да је количина пестицида драстично већа од дозвољене", упозорила је она, и додала, да јабуке највише третирају пестицидима, и то између 18 и 25 пута годишње.

"На примјер, ако је година кишна као што је била ова, онда ће се прскати пестицидима више пута", појаснила је Завишићева.

Медиха Бакаловић, помоћник Омбудсмана за заштиту потрошача БиХ, навела је да је појава отровних фунгицида на воћу и поврћу све присутнија на бх. тржишту, јер се ради о пестицидима који успоравају труљење свјежих намирница, а већина је из увоза.

"Сваки дан се открива још неки производ третиран овим отровним хемикалијама, и најгоре је што се ове супстанце могу провјерити искључиво лабораторијским путем, а до званичних резултата потрошачи конзумирају такве производе прскане прекомјерном количином пестицида", истакла је она.

Појаснила је да се из досадашње праксе види да се ови пестициди за успоравање труљења воћа и поврћа налазе на увозним производима.

"Потрошач се може заштитити, уз појачани надзор, провјером декларације која садржи земљу поријекла и начин употребе, или куповином домаћих производа који се брже допремају на тржиште па су лишени употребе пестицида против труљења намирница", савјетује она.

Зоран Ђерић, замјеник директора Агенције за безбједност хране БиХ, казао је да је пооштрена контрола како јабука и кромпира, тако и осталих врста воћа и поврћа, јер се спорни фунгицид користи скоро код свих врста.

"Ми смо прије неколико година имали случај да је ниво једне врсте фунгицида код јабука повећан око 200 пута. Јабуке се, на примјер, око 20 пута прскају пестицидима док не почне берба, тако да је то једна од врста воћа која се највише третира пестицидима и самим тим очекивано је да се на њима јави већа концентрација пестицида", рекао је Ђерић и додао да је и кромпир сумњив, јер се у великој мјери третира управо канцерогеним фунгицидом имазалилом.

Нагласио је да се посебна пажња посвећује контролама увоза воћа и поврћа, јер се до сада показало да у тим пошиљкама најчешће има спорних супстанци.

Из Института за заштиту здравља РС је саопштено да свакодневно раде анализе намирница, док из удружења за заштиту права потрошача кажу да је касно за све мјере - ако су отроване намирнице већ у продаји.