latinica  ћирилица
11/11/2014 |  13:11 | Аутор: СРНА

Институт за јавно здравство РС - Цитруси здравствено исправни

Лабораторијским анализама Института за јавно здравство Републике Српске утврђено је да су цитруси који су увезени у Српску здравствено исправни, речено је у Инспекторату Српске.

Порпарол Инспектората Српске Душанка Макивић рекла је Срни да је утврђено да су вриједности свих испитиваних параметара у границама референтних вриједности, прописаних Правилником о максималним нивоима остатака пестицида.

Републичка инспекција за храну је у току протекле седмице, осим редовног узорковања хране приликом увоза, вршила додатно узорковање цитруса за лабораторијске анализе здравствене исправности, са акцентом на контролу концентрације пестицида имазалила.

Поводом информације да се на тржиште Републике Српске налазе цитруси који наводно садржи концентрацију пестицида имазалила изнад дозвољених граница, узорковане су наранџе из Јужне Африке и Уругваја, клементине из Шпаније и Италије, грејпфрут из Израела и лимун из Турске.

Макивићева је истакла да инспекција за храну свакодневно приликом увоза воћа врши узорковање ради лабораторијског испитивања здравствене исправности.

За девет мјесеци ове године приликом увоза прегледана је 3.431 пошиљка разних врста воћа и за лабораторијску анализу је узето 149 узорака.

Анализама је, напоменула је Макивићева, потврђено да су сви испитивани узорци били уредни.