latinica  ћирилица
12/11/2014 |  11:17 | Аутор: РТРС

Ова буба је заразила 300.000 Американаца смртоносном болешћу

Сједињене Америчке Државе мучи чагас, смртоносна болест коју изазива паразит у народу познатији као "пољубац смрти", а подаци о броју заражених су шокантни! Чак 300.000 људи пати од ове болести, а међу њима је 40.000 трудница!

Овај паразит уједа жртве док спавају, сише им крв и тако је зарази, а онда се жртве несвесно чешу и отварају ранице по тијелу.Чагас болест је окарактерисана као тихи убица јер може животарити у организму заражених и по 20 година, а да пацијенти то не примијете. Болест подсјећа на АИДС - и чагас се шири путем крви, па ју је тешко установити јер се симптоми појаве тек након неколико година.

У јулу је Центар за контролу болести објавио податак да је чак 300.000 људи у Америци заражено, али сада се број повећао на 400.000. Од тога је 40.000 трудница.

Симптоми ове болести су грозница, болови у тијелу, губитак апетита, дијареја и повраћање, а осим тога долази до повећања јетре, али и отока на мјесту уједа. Процјењује се да је паразитима инфицирано око 10 милиона људи широм свијета, а највећи број обољелих живи у Боливији, Мексику, Колумбији и Средњој Америци.

Око четвртина инфицираних годинама након првог контакта с паразитом развија повећано срце или цријева насељена паразитима који могу пући и изазвати наглу смрт. Чак 30 одсто пацијената занемари ове симптоме, јер се они спорадично јављају, па тако када болест узнапредује - завршава се фатално - "пуцањем" срца.

Болест је прозвана по Карлосу Рибеиру Јустиниану Чагасу, бразилском доктору који ју је открио 1909. године. Установио је и да је шире инсекти крвопије, а посебно Триатомидс познатији под именом 'бубе које љубе.' Једноставно се шири и путем трансфузије крви, те с мајке на нерођено дијете.Сматра се да је њоме био инфициран и Чарлс Дарвин, те да је због тога и умро годинама касније у Британији.