latinica  ћирилица
13/11/2014 |  09:48 | Аутор: РТРС

Загреб: Јавно "приговор савјести" на абортус, тајно- може за 500 евра

Загребачка Клиничка болница Свети Дух или Општа болница "Хрватски понос" у Книну, у којима жене не могу обавити абортус на властити захтјев јер су сви љекари уложили приговор савјести, ипак неће морати да организују обављање тих захвата у својој установи.

Биће довољно да склопе споразум с неком другом здравственом установом на подручју своје жупаније, напримјер  болницom Сестара милосрдница у Загребу или шибенском болницом.

Директор и управници свих болница које имају одјел гинекологије примиће до краја седмице упутство Министарства здравља којим их упозоравају да су дужни да организују обављање абортуса, или ће у супротном сносити санкције које иду до њихове смјене.

У упутству ће стајати да је, према актуелном закону, свака здравствена установа дужна да обезбиједи жени право на легалан абортус , а за то постоје три начина: да то обављају љекари те болнице, да директор склопи уговор с неким спољним сарадником или потпише споразум с неком другом здравственом установом на подручју жупаније.

Министар здравља Синиша Варга јуче је из парламента позвао грађане да пријаве било какво ускраћивање њихових права у болницама, па и права на абортус.

Званично, током 2013. године у Загребу је обављено само 145 пријављених абортуса.Није тајна да се ови захвати обављају у великом броју болница, па и у оним у којима су то љекари одбили. Према бројним свједочењима пацијенткиња сутрадан исти љекар на свом радном мјесту заборавља раније изречени приговор савјести,  када се савјест нагло гаси пред повеликом сумом новца.

У слику о угрожавању здравља жена које су приморане да на абортусе иду у разне амбуланте сумњивих услова, уклапају се и теорије из уџбеника за вјеронауку у којима се учи да је абортус убиство. Истовремено,  десница у Хрватској већ предлаже нови закон према којем би право на абортус имале само жене жртве силовања, и то уз претходни разговор са свештеником. Гинеколозима оваква спрега цркве и деснице итекако иде на руку, јер  своју "савјест" наплаћују 500 евра по абортусу радећи поподне у приватним клиникама и користе је за богаћење, али и за позиционирање унутар све конзервативније друштвене заједнице.