latinica  ћирилица
13/11/2014 |  19:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Свjетски дан дијабетеса - за здраве стилове живота

На Свjетски дан дијабетеса, 14. новембар, почеће трогодишња кампања (2014-2016) која ће бити усмjерена на здраве стилове живота и спријечавање обољевања од дијабетеса.
Дијабетес - Фото: flickr.com
ДијабетесФото: flickr.com

Због посебног значаја исхране у превенцији типа 2 дијабетеса и превенцији компликација, ове године тема је "Здрава исхрана и дијабетес". Овогодишња кампања ће наставити да промовише значај очувања здравља будућих генерација, оних који су под ризиком за настанак дијабетеса, као и значај квалитетне контроле болести.

Упркос огромним напорима међународне заједнице, број обољелих у свијету и даље убрзано расте.

Према најновијим процјенама Међународне дијабетес федерације (ИДФ), 382 милиона људи у свијету има дијабетес и уколико се постојећи тренд настави, до 2035. године свака десета особа или 592 милиона људи ће живјети са дијабетесом.

Највећи пораст броја обољелих очекује се у земљама у развоју.

Оно што ову пандемију чини посебно пријетећом јесте то да у просјеку половина оболелих нема дијагностикован дијабетес, односно не зна за своју болест.

Због благе симптоматологије тип 2 дијабетеса, који има већина обољелих, годинама протиче неопажено. Открива се случајно, када су већ присутне компликације и због тога је од изузетног значаја хитна координисана акција свих земаља у свијету.