latinica  ћирилица
13/11/2014 |  19:14 | Аутор: Агенције

"Медитација мијења ћелије особа које су преживјеле рак"

Научници су први пут открили јасне биолошке доказе да медитација и групе за подршку могу да утичу на нас на ћелијском нивоу, преноси "Sciencealert".

Студија истраживача из Канаде, објављена у журналу „Cancer“, је прва која открила доказе који сугеришу да групе за подршку које охрабрују људе на јогу и медитацију, заправо мијењају ћелијску активност особа које су преживјеле рак.

Они су открили да су теломери – протеински “чепови“ на врху хромозома који одређују колико ће брзо ћелија старити – остали исте дужине код особа које су преживјеле рак и које су практиковале јогу и медитацију у току тромјесечног периода.

Са друге стране, теломери особа које нису биле дио ових група су се током тог периода смањили.

Научници и даље не знају да ли су теломери укључени у регулацију болести, али постоје рани докази који указују на то да скраћени теломери могу бити повезани са шансама за преживаљвање неколико болести као што су рак дојке, док дужи теломери помажу нашој заштити од болести.

“Већ знамо да психосоцијалне интервенције попут медитације могу да нам помогну да се осјећамо боље, али сада први пут имамо доказе да оне могу да утичу и на кључне аспекте људске биологије“, изјавила је Линда Карлсон из Том Бејкер Центра за рак.

У истраживању је учествовало 88 особа које су преживјеле рак и које су завршиле са медицинским третманима три мјесеца прије почетка студије.

Учесници студије подјељени су у три групе, а особе у групама које су биле дио група за подршку задржале су дужину теломера током тромјесечног периода, док су се теломери треће групе, чији чланови су присуствовали само једном семинару за регулацију стреса.

Иако је у питању прилично узбудљиво истраживање, и даље није познато да ли су ови бенефити дугорочног карактера као ни шта ствара овај биолошки ефекат.

Истраживачи планирају даља истраживања као би утврдили да ли се ови резултати могу пресликати на већи број учесника, и какав је њихов дугорочни утицај на наше здравље.