latinica  ћирилица
14/11/2014 |  10:28 | Аутор: РТРС

Љековита својства клеке

Љековитост биљке клеке је одавно позната, а у народу се користи као природни лијек против застоја мокраће, за дензифекцију мокраћних органа, подстицање варења хране, боље искашљавање, против разних болести желуца, бубрега.

Крека се користи у лијечењу многих болести, за спољну и унутрашњу употребу. Клека је одличан природни диуретик па се зато често користи као лијек против застоја мокраће, водене болести, затим против кашља, назеба, астме, за стомачне проблеме и сл.

За спољну употребу користи се јака ракија клековача као облог против назеба, главобоље, реуматизма и сличних тегоба и као средство за дезинфекцију и убрзавање циркулације.

Клека лијек против грчева
Мјешавину једнаких дијелова клеке, хајдучке траве, пелена и камилице (једну супену кашику), прелити са 1/5 литра кључале воде. Оставити да одстоји 5-10 минута, проциједити и пити без шећера, пише "Природа лечи све".

Клека за главобољу
Ситно уситнити плодове клеке ставити на марамицу и држати као облог на челу.

Клека за јетру, желудац, водену болест и живце
Ујутру на празан стомак добро сазвакати и прогутати, око 5 зрелих плодова клеке. Након тога не јести ниста бар један сат.

Током дана попити неколико шољица чаја од плодова клеке.

Припрема чаја:

Једну шаку зрелих плодова уситнити и прелити 1 литром кључале воде. Оставити да одстоји кратко вријеме.

Клека природни лијек против дијабетеса
За лијечење дијабетеса употребљава се сок од клеке (припремљен с врло мало шећера а више воде) или незаслађен чај од зрелих двогодишњих плодова клеке.

Клека за поправљање апетита
Код недостатка апетита помоћи ће компот од плодова клеке који се припрема на исти начин као и сваки други компот наравно уз додатак шећера. Јести свакога дана док се не јави нормална потреба за храном.

Напомена: Кад је употреба клеке у питању треба бити обазрив, јер ако се претјера може довести до оштећења бубрега.