latinica  ћирилица
14/11/2014 |  12:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Москва дала рок Француској за испоруку бродова

Русија је данас упозорила Француску на "озбиљне" посљедице уколико јој Париз не испоручи до краја новембра војне бродове Мистрал, јавиле су РИА Новости.

"Припремамо се за различите сценарије. Чекаћемо до краја мјесеца, а онда ћемо изнијети озбиљне тврдње", навела је руска новинска агенција цитирајући високорангирани извор који није желио да буде именован, пренио је АФП.

Француски премијер Мануел Валс изјавио је током посјете Београду да се још нису стекли услови да Француска испоручи Русији два војна носача хеликоптера "Мистрал".

Француска је већ мјесецима на мукама због уговора о продаји два војна брода Москви - с једне стране, могућност испоруке "Мистрала" љути савезнике Париза с обзиром на европске санкције Русији због украјинске кризе, а с друге - Француској пријете велики губици ако не испоштује обавезе из уговора.

Француски министар финансија Мишел Сапен изјавио је прије неколико дана да још нису испуњени услови да Париз испоручи Москви први од укупно два ратна носача хеликоптера "Мистрал", а ти услови су, како је образложио, да се ситуација у Украјини нормализује, а Русија у томе игра позитивну улогу.

Сапен је тиме демантовао изјаву замјеника руског премијера Дмитрија Рогозина да је Русија добила позив да 14. новембра присуствује свечаној примопредаји првог од два брода.