latinica  ћирилица
17/11/2014 |  18:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Филм "Ничије дете" освојио главну награду у Каиру

Дебитантски играни филм сценаристе и редитеља Вука Ршумовића "Ничије дете" освојио је главну награду за најбољи филм у оквиру селекције Међународна недјеља критике у Каиру, саопштила је продуцентска кућа Art & Popcorn из Београда.

Селекција Међународна недјеља критике одржана је у оквиру 36. издања Cairo International филмског фестивала као засебан програм, а поред филма "Ничије дете", приказано је још шест дебитантских и других по реду играних и документарних остварења из цијелог свијета.

Награду Shadi Abd El Salam Award for the Best Film су синоћ у име Ршумовића, који није био у могућности да присуствује церемонији затварања, примили представници Амбасаде Србије у Египту.

Ршумовићев филм биће премијерно приказан у Србији на предстојећем ФЕСТ-у. На фестивалу у Каиру је приказан у четвртак 13. новембра и репризно сутрадан а након премијерне пројекције Ршумовић је разговарао са публиком.

Међународну недјељу критике у Каиру организује Египатско удружење филмских критичара које је члан FIPRESCI. За овогодишње, прво издање, пријављено је 520 филмова из цијелог свијета, од којих је седам приказано конкуришући за двије награде:Shadi Abd El Salam Award for the best film и Fathy Farag Award for the best artistic contribution.