latinica  ћирилица
18/11/2014 |  15:38 | Аутор: Агенције

Бебе из Србије продаване за 40 хиљада евра

Украдене бебе у Србији биле су усвајане или продаване углавном у САД, Скандинавији, Њемачкој, а има случајева када су завршиле и у сектама.

Њихова цијена кретала се у данашњој вриједности од 15.000 до 40.000 евра, преноси Нет.хр.

''Читав живот знао сам да нешто није у реду, да ја не припадам њима. У мојој данској породици сви су плави, такве су им очи и коса, а ја сам црн. А онда ми је данска мајка пришла и признала оно што су од мене годинама крили. Купили су ме за 20.000 марака од Центра за социјални рад и моји су родитељи заправо Срби'', ово је прије два мјесеца за српске медије испричао Андерс Олсен, који већ 42 године живи у Копенхагену, а рођен је у Војводини 1972. године.

Додатни шок за Срђана или Андерса услиједио је кад су му његови дански родитељи саопштили да је његова сестра, с којом је одрастао, заправо беба која је, као и он, купљена након рођења у Шапцу у Србији и усвојена.

Њих двоје се међу 10.000 беба чијим је родитељима посљедњих четрдесетак година у Србији говорено како су им дјеца умрла одмах након рођења у породилиштима, а заправо су била продавана и усвајана.

Они су само мали дио такве дјеце која су пронашла своје биолошке родитеље, кудикамо је више оних који нису имали ту срећу, као и родитеља које мучи црв сумње да негдје, ипак, живи њихово дијете за које су им рекли у родилишту да је умрло одмах након порођаја.

Сумње се множе јер у породилиштима, у већини случајева, нису показали мртво новорођенче, а родитељи нису имали прилике да их лично сахране. Најстрашније је то, како то примјећују у српском Удружењу родитеља несталих беба, да је у злочину иза неких људи стајала држава.

На то упућује чињеница да је око три хиљаде родитеља поднијело доказе, или дијелимичне доказе, да су им дјеца украдена, а Тужилаштво од 2000. године није ништа подузимало. У крађу новорођенчади највише су умијешане службе за социјални рад, неки доктори и неке службе из врха полиције.

У Удружењу родитеља украдених беба кажу да је шаблон крађе новорођенчади углавном исти.

''Труднице су по правилу упућиване на царски рез. Ако су, ипак, родиле природним путем, новорођена беба одмах је послана у инкубатор, уз изговор да их мајке не могу видјети'', објашњавао је Владимир Чичаревић, предсједник Удружења украдених беба.

''Након неколико дана проглашаване су мртвима, а у готово 99 одсто случајева родитељима није допуштено да виде мртво дијете уз објашњење да би могли доживјети трауму која може утицати на сљедећу трудноћу. Свима су углавном причане исте приче, које су почињале са:&рсqуо;Још сте млади, биће дјеце'', објаснио је.