latinica  ћирилица
18/11/2014 |  17:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Хан: Нисам тражио да Србија уведе санкције Русији, то је суверена ствар српске владе

Европски комесар за сусједство и преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је данас да није тражио да Србија уведе санкције Русији и да то питање није повезано са отварањем поглавља у процесу проширења.

"Нисам тражио да се Србија придружи европским санкцијама против Русије", рекао је Хан новинарима након састанка са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем у Бриселу.

Европски комесар је рекао да је спољна политика Србије била једна од тема данашњих разговора са Дачићем, али је нагласио да су одлуке те врсте суверена ствар српске владе.

"Санкције и отварање поглавља у преговарачком процесу нису ни у каквој вези", нагласио је Хан и изразио очекивање да ће прва поглавља бити отворена у најскоријој будућности.

Дачић је, на конференцији за новинаре, потврдио да не постоји експлицитан захтјев да се против Русије уведу санкције, мада у Бриселу очекују да Србија до ступања у чланство усагласи своју спољну политику са ЕУ.

"Ми се надамо да ћемо врло брзо отворити поглавље 32 које се односи на финансијску контролу", рекао је Дачић и додао да скоро све чланице ЕУ то подржавају.

Међутим, указао је Дачић, Њемачка засад инсистира да се прво отвори поглавља 35, које се тиче Косова, и поглавља 23 и 24 о владавини права.

"То нема никакве везе са санкцијама против Русије", рекао је Дачић.

Упитан да објасни недавно заједничке војне вјежбе Србије и Русије у свјетлу украјинске кризе, Дачић је нагласио да је Србија неутрална земља која војно сарађује и вјежба како са руском, тако и са америчком и многим другим војскама.

"Некима би тражили објашњење и ако руски хор дође да пева у Србији", навео је Дачић.

Комесар Хан је на конференцији за новинаре изразио разумијевање за овај став, уз подсјећање да је његова домовина, Аустрија, такође неутрална земља.

Дачић и Хан су након данашњег сусрета у Бриселу изјавили да се радују наставку разговора када Хан у четвртак посјети Београд.

Дачић је данас присуствовао састанку Јадранско-јонске иницијативе и одвојено се срео са високом представниcom за спољну политику и безбједност Федериком Могерини.