latinica  ћирилица
18/11/2014 |  20:21 | Аутор: СРНА

Дачић: Спремни смо помоћи ЕУ у вези са БиХ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је у Бриселу са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Федериком Могерини о иницијативи ЕУ у вези са ситуацијом у БиХ, те истакао да је Београд спреман да помогне у том процесу.
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Министар спољних послова Србије Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Дачић је навео да ће Србија подржати свако рјешење које доприноси стабилности БиХ.

Он је истакао да ће Србија током предсједавања ОЕБС-у настојати на све могуће начине да помогне мировном процесу из Минска да би се пронашло мирно рјешење.

Могеринијева је рекла да подржава процес проширења ЕУ и навела да тај процес неће бити успорен током њеног мандата, упркос чињеници што ниједна држава неће за то вријеме постати чланица ЕУ, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Кад је ријеч о усаглашавању спољне политике Србије са спољном политиком ЕУ, Могеринијева је навела да ЕУ од Србије очекује постепено повећање процента придруживања.

Она је подржала што скорији наставак дијалога између Београда и Приштине на политичком нивоу, истакавши да ће у њему лично учествовати.

Могеринијева је нагласила и значај предсједавања Србије ОЕБС-у током 2015. године, посебно имајући у виду улогу ове организације у процесу рјешавања кризе у Украјини.

Она је истакла да планира да посјети Србију најкасније почетком сљедеће године.