latinica  ћирилица
21/11/2014 |  16:41 | Аутор: Блиц

Дачић: Србија није одговорна за Шешељеве изјаве

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да би умјесто против Србије, они који предлажу декларацију Европском парламенту због пуштања на слободу лидера СРС Војислава Шешеља, то требало да учине против Хашког трибунала.

Дачић је додао, да Србија нема "ни милиметар одговорности" за изјаве лидера радикала и да његова странка нема утицаја на политичку сцену Србије, као и да је Трибунал дозоволио да дође до такве ситуације.

- То је још један доказ да Хашки суд треба укинути - рекао је Дачић послије разговора са шефом мађарске дипломатије Петером Сијартом, уз питање: "Коме Трибунал данас служи и зашто постоји?"

- Да ли је Шешељ неки државни функционер? Да ли у Хрватској има оних који причају о усташтву? Хрватска и Србија треба да релаксирају односе, а не да их компликују - рекао је Дачић, коментаришући иницијативу хрватских посланика да се у Европском парламенту донесе резолуција којом би се осудиле изјаве Војислава Шешеља.

Дачић је оцијенио да Хашки суд "није био у стању" да заврши суђење Шешељу и да би резолуцијама прије требало укинути тај суд, који, како је рекао, предуго постоји.

- Хашки трибунал је дозволио да дође до ове сутуације. Србија у томе нема ни милиметар одговорности. Могу да доносе резолуције, али оне се не могу односити на Србију. Србија се јасно опредијелила, а уосталом Шешељ највише напада власти у Србији - рекао је он.