latinica  ћирилица
30/11/2014 |  09:00 | Аутор: Агенције

Да ли су вашем дјетету потребне наочаре?

Мала дјеца у предшколском узрасту и мањи школарци највише уче визуелно, односно гледајући. Око 80% учења они постижу користећи очи и пресудно је њихове окице буду у доброј форми.

Једна четвртина школске дјеце има проблеме са видом, а већина њих није имала преглед очију до поласка у школу.

Да ствар буде сложенија, дијете које има проблеме са видом не може бити свјесно тога. Оно ће се трудити да види оно што га занима, али већ у предшколској настави то ће се одразити на резултате. Да не би сте лупали главу око тога у чему је проблем, ево неколико знакова који говоре да су дјетету потребне наочаре.

1. Чкиљење – Сви знамо да је ово класичан знак лошег вида, али дијете може почети да чкиљи постепено, тако да се родитељи навикну и не примијете да је то прерасло у упадљиво. Због тога ову појаву треба увијек имати на уму.

2. Често трептање – Симптом који је такође лако уочити. Чкиљење и често трептање обично указују на то да дијете не успијева добро да фокусира објекте, а разлог томе могу бити кратковидост и далековидост.

3. Нагињање главе – Родитељи могу мислити да дијете баш слатко изгледа кад нагиње главу док гледа свој омиљени цртани, међутим ово може бити знак да дијете несвјесно покушава да се прилагоди гледањем под углом, како би изоштрило слику, што се често дешава ако на једно око види лошије него на друго. Очигледан симптом је и ако дијете затвара или покрива једно око док гледа нешто.

4. Трљање очију – Да ли ваше дијете постаје поспано када чита нешто? Наравно, не треба узимати у обзир читање пред спавање, када се дјетету заиста спава.

5. Главобоље – Ако се ваше дијете предвече жали на главобољу то може бити знак да су му очи уморне. Наочаре ће у том случају ријешити и проблем са видом и са главобољом.

6. Тешкоће у читању – Ако ваше дијете чита лошије од својих вршњака, узрок томе може бити и лош вид а не само читалачка вјештина. У том случају дијете често изгуби докле је стигло са читањем, прескаче ријечи или редове, користи прст да прати ријечи и брка слова која су сличног облика.

7. Избјегавање читања – Дијете, које се напреже да би видјело ријечи које треба да прочита, врло брзо ће због непријатности развити аверзију према читању. Зато не треба узимати здраво за готово дјететову тврдњу да не воли да чита, већ теба провјерити да овакав став није узрокован лошим видом.

Закључак је да ако посумњате да ваше дијете има проблеме са видом, обавезно га одведите на љекарски преглед очију прије него што се то одрази на његове способности. Преглед очију би требало радити једном годишње или бар једном у двије године.