latinica  ћирилица
30/11/2014 |  09:18 | Аутор: Агенције

Избегавајте конзумирање ових намирница пред спавање

Уколико се често мучите да заспите, или се будите у току ноћи, могуће је да је узрок проблема ваша исхрана...

Кофеин

Сигурно већ врло добро знате да ће вас испијање кафе пред спавање учинити будним, али оно што вјероватно не знате је да поједине намирнице, попут чаја, чоколаде и појединих лијекова (претежно аналгетици) такође садрже кофеин.

Алкохол

Уколико имате утисак да би чаша вина пред спавање била добра идеја јер ће вам помоћи да се опустите и заспите, у великој сте заблуди. Научници су недавно установили да алкохол изазива често буђење у току сна јер негативно утиче на РЕМ фазу, а без ње је квалитетан сан немогућ.

Течности

Чаша воде пред спавање могла би да вас тргне из сна због потребе да одете до купатила, што ће пореметити ваш циклус сна. Избјегавајте уношење било каквих течности бар 60-90 минута прије уобичајеног времена за спавање, како бисте током цијеле ноћи остали у кревету.

Ферментисане намирнице

Тирамин, аминокиселина која се може наћи у ферментисаној храни, стимулише рад мозга због чега може да се деси да не можете да заспите, а садрже је сир и димљена храна. Ако вам се пред спавање баш једе сир, држите се нечег свежијег, попут моцареле.

Производи од парадајза

Било која кисела намирница могла би да изазове горушицу и осјећај непријатности током ноћи. Да се не бисте превртали цијелу ноћ по кревету – држите се подаље од ових намирница.