latinica  ћирилица
01/12/2014 |  08:37 | Аутор: СРНА

СЗО - од посљедица ХИВ-а умрло 36 милиона људи

Данас се широм планете обиљежава Свјетски дан борбе против сиде, када се исказује подршка људима који су ХИВ позитивни и члановима њихових породица

Према процјенама Свјетске здравствене организације и УНАИДС-а, до сада је у свијету умрло 36 милиона људи од посљедица ХИВ-а.

Тестирање на ХИВ једини је начин да се утврди да ли је неко заражен ХИВ-ом, узрочником сиде, и требало би да буде саставни дио бриге о здрављу сваког појединца, посебно ако се ризично понаша.

Рано откривање ХИВ инфекције омогућава правовремено лијечење и квалитетан и дуг живот особама инфицираним ХИВ-ом, као и заштиту других и спречавање преношења ХИВ-а са мајке на бебу.

Свјетски дан борбе против сиде прилика је да се укаже на потребу континуираног достављања лијекова за терапију ХИВ позитивним особама, на важност тестирања, као и промјене свијести људи о особама које су инфициране ХИВ-ом и односу јавности према њима, њиховим партнерима и породицама.

Иако је за многе људе ХИВ/АИДС хронична болест, постоји много оних који немају приступ лијечењу и који постају стигматизовани, дискриминисани и чија се људска права  свакодневно крше.

Према процјенама Свјетске здравствене организације и УНАИДС-а, до сада је у свијету умрло 36 милиона људи од посљедица ХИВ-а. У 2012. години је било 1,6 милиона смртних случајева повезаних са ХИВ-ом.

У свијету је, према подацима УН, крајем 2012. са ХИВ-ом живјело 35,3 милиона особа, што је за 18 одсто више у односу на 2001. годину.

Посебно је забрињавајући број адолесцената, односно младих старосне доби од 10 до 19 година који су позитивни на овај вирус, а којих има 2,1 милион.

Од појаве епидемије више од 83 одсто смртних случајева регистровано је у Африци. У најтеже погођеној области, подсахарској Африци, у урбаним срединама је сваки четврти становник инфициран, а 70 одсто новоинфицираних лица годишње потиче из ове регије.

Вирус се најчешће преноси сексуалним путем, а нешто рјеђе зараженом крвљу, са заражене мајке на дијете током трудноће, порођаја или дојења. Вирус се не може пренијети уобичајеним социјалним контактима нити путем животиња.