latinica  ћирилица
01/12/2014 |  19:32 | Аутор: AFP

Путин: Русија за сада не може да настави Јужни ток

Русија за сада не може да настави реализацију Јужног тока пошто је Бугарска блокирала градњу подморске дионице, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.

- Узимајући у обзир чињеницу да до сада нисмо добили дозволу из Бугарске, вјерујемо да у актуелним условима Русија не може да настави са реализацијом овог пројекта - изјавио је Путин на заједничкој конференцији са турским предсједником Тајипом Ердоганом у Анкари.

- Русија је присиљена да се повуче из Јужног тока јер Европска унија није спремна да да зелено свјетло пројекту којим би се руски гас допремао до земаља Јужне Европе, заобилазећи Украјину - рекао је Путин.

- Бугарска се не понаша као независна држава - рекао је Путин и савјетовао бугарске лидере да од Европске комисије затраже надокнаду штете због губитака које ће ова земља претрпјети због обустављања пројекта.

Због свега тога највише губе Бугари, који би транзитом гаса преко своје територије, годишње зарађивали 400 милиона евра.

- Што се тиче Јужног тока, вјерујемо да став Европске комисије није био конструктиван када је ријеч о провођењу овог пројекта. Ако Европа не жели да реализује пројекат Јужни ток, онда он и неће бити реализован - навео је руски лидер.

Јужни ток је у фази када изградња гасовода у Црном мору мора да почне, а Русија још није добила одобрење за градњу из Бугарске, рекао је Путин, и додао, уложити стотине милиона долара у изградњу гасовода, довести га до бугарских вода, а потом све обуставити било би потпуно апсурдно.

- Преусмјерићемо своје енергетске ресурсе у друге дијелове свијета, продаћемо наше енергенте на другим тржиштима и Европа их неће добити у потребним количинама. Вјерујемо да ово није у економском интересу Европе. То ће негативно утицати на нашу економску сарадњу, али то је избор наших европских пријатеља - каже Путин.

Извршни директор Гаспрома Алексеј Милер, који је са Путином допутовао у Анкару, најавио је да ће та компанија градити нови гасовод, капацитета 63 милијарде кубних метара, како би биле задовољене повећане потребе Турске за руским гасом. Рекао је да ће Москва појачати испоруке гаса Турској и да би у сарадњи са Анкаром могла да формира центар за залихе природног гаса на граници са Грчком. На тај начин, Русија би ипак дошла до купаца у Јужној Европи.

Предсједник Русије је, такође, рекао да је Русија договорила повећање испорука гаса Турској за три милијарде кубних метара, као и да ће цијена тих испорука бити за око шест одсто нижа.