latinica  ћирилица
02/12/2014 |  17:03 | Аутор: РТРС

Јужни ток- интереси промијенили правац гасовода

Пројекат Јужни ток требало је да обезбиједи испоруку руског гаса преко Црног мора у правцу југоисточне Европе, с циљем да се избјегне територија Украјине. Након обудстављања овог пројекта Русија ће више гаса испоручивати Турској.

Претходно је шеф Кремља Владимир Путин рекао да би наставак градње гасовода био бесмислен. "Даљи радови на пројекту немају смисла јер Бугарска није дала дозволу", изјавио је Путин за руску агенцију Интерфаx током своје посјете Анкари. "Бугарска блокира грађевинске радове на дну мора, неопходна дозвола Софије још није стигла", преноси DW.

"Ако Бугарска није у стању да се понаша као суверена држава, онда би од Европске комисије требало да тражи новац који овим пројектом губи. Само од транзита руског гаса Бугарска је годишње могла убирати 400 милиона евра", рекао је Путин.

У свјетлу кризе у Украјини пројекат изградње гасовода Јужни ток постао је средство притиска и камен спотицања између Москве и ЕУ. Након енормног притиска Брисела и Вашингтона, Бугарска је као транзитна земља у јуну одустала од припремних радова за градњу гасовода."

Путин је Европску унију оптужио да не жели да да зелено свјетло за гасовод. "Ми видимо да се граде баријере", изјавио је он у Анкари. "Уколико Европа не жели реализацију пројекта, онда он неће бити реализован. Убијеђени смо да је то противно европским економским интересима и да прави велику штету. Руски енергетски ресурси биће усмјерени на друга тржишта. Русија не може уложити стотине милиона долара а потом стати на бугарској граници", закључио је Путин.

Проширење сарадње Русије и Турске

"Турска жели обим трговинске сарадње са Русијом утростручити у наредних десет година, изјавио је Ердоган након сусрета са руским предсједником.

На овај сусрет и међудржавни договор раговао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг упутивши апел Турској да не подрива санкције ЕУ и САД Русији. Турска је чланица НАТО-а, уз то води приступне преговоре са ЕУ.

Путин је током посјете Анкари најавио да ће за повећати извоз гаса Турској три милијарде кубних метара и уједно снизити цијену гаса за шест посто. Шеф Газпрома Миллер је рекао да су Русија и Турска већ потписале меморандум о изградњи Офшор-гасовода за 63 билиона кубних метара гаса годишње. Турска је, према руским наводима, након Њемачке највећи купац гаса. Русија је претходно договорила сарадњу и партнерство са Кином.

Формално је за одлуку о обустављању радова на пројекту градње гасовода Јужни ток потребна одлука конзорција. Али ту Русија, као већински власник, ионако има најважнију ријеч.

Јужни ток, 2.400 км дуг гасовод, требао је бити саграђен под диригентском палицom руског енергетског концерна Газпром. Њиме се требало транспортовати 63 милијарде кубних метара руског гаса годишње преко Црног мора у ЕУ. Радови на пројекту процијењени су на 16 милијарди евра.

Потписан споразум о градњи новог гасовода до Турске

Руски "Гаспром" и турска корпорација "Ботас" договорили су се о изградњи подводног гасовода од Русије до Турске, који ће ићи по дну Црног мора.

Меморандум о разумијевању за изградњу подводног гасовода од Русије до Турске јуче су у Анкари потписали предсједник Управног одбора те компаније Алексеј Милер и предсједник Борда директора "Ботаса" Мехмет Конук у присуству предсједника Русије Владимира Путина и предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, саопштио је "Гаспром".

Прецизира се да ће будући гасовод имати капацитет 63 милијарде кубиних метара гаса, од чега ће 14 милијарди бити за турске потрошаче, док ће скоро 50 милијарди кубних метара бити транспортовано до границе између Турске и Грчке, гдје ће бити организована испорука.

Почетна тачка новог гасовода биће компресорска станица "Рускаја", која се гради у региону Краснодарска.

Турска је тренутно друго по величини тржиште продаје за "Гаспром", одмах иза Њемачке. "Гаспром" је 2013. године Турској испоручио 26,7 милијарди кубика природног гаса.

Турска добија природни гас преко "Плавог тока" и трансбалканских гасовода.

Гасовод "Плави ток", који се протеже по дну Црног мора, од 2003. обезбјеђује директну годишњу испоруку око 16 милијарди кубика руског природног гаса до турских потрошача. Више од 110 милијарди кубика је испоручено преко тог гасовода откад је пуштен у рад.

Сарадња Русије и Турске у гасном сектору почела је 1984. године, када су владе Турске и тадашњег Совјетског Савеза потписале Споразум о снабдијевању Турске природним гасом.