latinica  ћирилица
03/12/2014 |  14:44 | Аутор: Агенције

Јечам, храна за спортисте

Од слада се добија брашно високе хранљиве вриједности, богато витамином Б12, који готово да не постоји у намирницама биљног поријекла.


Јечам је најстарија култивисана житарица и незаобилазни дио исхране народа источне Европе, Блиског и Далеког истока. Потиче из Етиопије и југоисточне Азије, гдје се се узгајао још прије десет Миленијума. У античкој Грчкој био је основни састојак у припреми хљеба и важна намирница у исхрани војника и тадашњих спортиста. Изузетно је цијењен и у старом Риму, а снажне гладијаторе су звали "хордеари", што је значило "они који једу јечам". Древни Кинези су га сматрали симболом мушке зрелости.

Данас се, истина, највише користи као сировина у производњи пива, мада се од слада добија и брашно високе хранљиве вриједности, богато витамином Б12, који је риједак у намирницама биљног поријекла. Посједује и завидну количину витамина Е, као и ензиме који подстичу лучење желудачних сокова, због чега се препоручује и реконвалесцентима, дјеци и старијима.

Од витамина, посебно је важна пантотенска киселина, која улази у структуру коензима А, задуженог за ослобађање енергије из угљених хидрата. Ова киселина је неопходна и за метаболисање масти и бјеланчевина. Захваљујући њој, јечам има добро познати ефекат "загријевања". Посједује и влакна, попут бета-глукана, која поспјешују варење и одржавају равнотежу цријевне микрофлоре, снижавају и холестерол у крви, па тако смањују ризик од срчаних обољења.

Клиничке студије су потврдиле да конзумирање цјеловитог јечма или јечмених производа у виду прекрупе, пахуљица или брашна, ефикасно снижава холестерол, нарочито лош (ЛДЛ). Осим тога умањује и апсорпцију шећера чиме смањују ризик од појаве дијабетеса тип 2. Да би се постигао тај циљ, требало би да се унесе минимум 3 грама бета-глукан влакана. У практичном смислу то изгледа овако: четвртина шоље некуване јечмене прекрупе или једна чаша куваног јечма садржи 2,5 г овог влакна, а половина шоље некуваних пахуљица око 2 г. На смањење холестерола дјелују и незасићене масне киселине, којих је у јечму чак 35 одсто, по чему је јединствена међу житарицама.

Друге врсте влакана повећавају и продужавају осећај ситости, што је важно за одржавање телесне тежине и спречавање гојазности. Истовремено, подстичу редовно пражњење црева.

Цијело зрно јечма, пржено и самљевено, уз додатак цикорије, може да замијени кафу. Помијешана са млијеком (као бијела кафа) представља изврстан напитак за дјецу и старије особе, јер не садржи кофеин.

Због богатства хранљивим састојцима и повољног дјеловања на здравље, јечам би требало јести што чешће, од њега можете да направите укусне чорбе, супе, напитке, каше...

Ћуфтице

Јечам скувајте као и све друге житарице, а затим га проциједити и додајте мљевеном месу, црном луку и другим састојцима за припрему ћуфти. Смесу обликујте длановима и пржите на врелом уљу, са свих страна.

Додатак салатама

Скувани јечам је укусан и здрав додатак салатама. Може да се стави умјесто тестенине или куваног пиринча.