latinica  ћирилица
04/12/2014 |  17:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић у Њујорку са Бан Ки Муном

Србија је стуб стабилности у региону и зато није реаговала на провокације, што је доказ наше снаге, а не слабости, рекао је премијер Србије Александар Вучић у разговору са генералним секретаром УН Бан Ки Муном, са којим се састао у Њујорку, пред почетак сједнице Савјета безбједности о Косову.

Влада Србије је, како је истакао Вучић, усвојила важне законе, спровела реформе, фискалну консолидацију и постигла аранжман из предострожности са ММФ-ом, што указује на то да је Србија на добром путу и да нам не треба било каква дестабилизација Западног Балкана.

Он је истакао да ће се Србија, иако Београд и Приштина имају различит став по питању независности Косова, борити за живот људи на Косову, њихову будућност и наставити разговоре са Приштином под окриљем Европске уније.

На почетку састанка, Бан Ки Мун је истакао да су УН увек спремне да сарађују са Владом Републике Србије и земљама у региону. “Односи Београда и Приштине су веома важни и надамо се да ће дијалог на највишем нивоу бити настављен по формирању Владе у Приштини“, истакао је Бан.

Он је нагласио да је предсједавање Србије ОЕБС-у од великог значаја, јер ће то омогућити ближу сарадњу са УН на промоцији мира и стабилности.

Како је најављено, Вучић ће вечерас говориће на сједници Савјета безбједности Уједињених нација, на којој ће бити представљен тромјесечни извјештај генералног секретара УН-а о раду УНМИК-а за период од 16. јула до 15. октобра.

Бан је у извештају изразио забринутост због политичког застоја у Приштини и позвао лидере самопроглашеног Косова да појачају напоре ради проналажења рјешења и да што прије наставе дијалог с Београдом.