latinica  ћирилица
07/12/2014 |  21:26 | Аутор: Агенције

Како убрзати метаболизам и сагорјети више масноћа?

Брзина којом Ваше тијело сагоријева калорије је кључна када се ради о мршављењу, односно добијању на тежини.
Љуте папричице - Фото: илустрација
Љуте папричицеФото: илустрација

Базални метаболизам је стопа по којој Ваше тијело сагоријева калорије (нпр. уколико конзумирате 2500 калорија дневно и то све потрошите). То је знак да ће те без проблема одржавати своју тежину.

Према најновијим медицинским истраживањима, добијамо 1-2 кг седмично ако сагоримо само 2000 калорија. Старењем се базални метаболизам успорава због чега је тада теже изгубити на тежини.

Истраживања су показала да мушкарци у четрдесетима имају проблем с губљењем тежине. Метаболизам можете убрзати кроз вјежбу и кориштењем биљних додатака познатих као термогени агенси (као што је Гуарана), поријеклом из Јужне Америке. Амазонски Индијанци већ вјековима користе Гуарану због њених брзо дјелујућих и освјежавајућих квалитета. Баш из тог разлога се користи у пуно производа за мршављење.

Још један састојак који може убрзати базални метаболизам је алга позната под именом Келп, а често је користе Јапанци и Корејци у својој прехрани. Сјеменке горушице имају једнако дјеловање, а свакако су укусније од алги. Можете их посути по домаћем круху или их комбинирати с разним умацима. Сјеменке горушице можете пронаћи у готово свакој продаваоници прехрамбених производа.

Црвена паприка (љута или слатка) такође убрзава метаболизам, а може се користити на разне начине. Она помаже код смањења разине холестерола у крви те спречава његово повећање.

За губљење на тежини нам је потребно довољно сна и шетња прије спавања. Тако опуштамо тијело и ослобађамо га од напетости. Тиме се поспјешује раст мишића, а складиштење масноћа у тијелу се успорава.

Термогени агенси се требају конзумирати 30 минута прије оброка. Избјегавајте њихово конзумирање у касним ноћним сатима јер ће вам пореметити сан и тиме ће дођи до супротног учинка од жељеног (напетност недовољно сна).

Никотин исто тако спада у једну врсту термогених агенаса, што је разлог наглог повећања тежине након престанка пушења.