latinica  ћирилица
08/12/2014 |  20:06 | Аутор: РТРС

Природни лијекови за смирење

Без обзира на то што вас у животу мучи, проблеми у вези или појачани стрес на послу, у природи се још од давнина могу пронаћи рјешења за опуштање, почевши од тамне чоколаде која смањује висину хормона стреса, па све до опојног мириса лаванде који знатно може побољшати квалитет сна.

Овдје смо за вас припремили 10 природних лијекова за смирење који вам могу помоћи да се опустите и то на потпуно природан начин.

Лаванда - Не можете заспати због тога што сте под великим стресом због проблема на послу? Предлажемо да испробате ароматерапију лавандом. Већ је опште позната чињеница како лаванда лијечи благу несаницу. Овај природан лијек против несанице се прави од сухих цвјетова лаванде и етеричног уља ове биљке, а сваки њезин дио засебно има љековита својства. Може се употребљавати као лосион за тијело, чај или ароматске свијеће.


Слатки кромпир  - Ако желите избјећи осјећај анксиозности, имајте на уму како је слатки кромпир  природни лијек против стреса. Багат је угљенохидратима и природним влакнима која помажу лакшем пробављању хране, а то све скупа утиче на то да останемо емотивно и физички смирени и прибрани. Кромпир уз све то одржава и осјећај задовољства.

Камилица - Понекад се ноћу деси да смо у стању искључити свој ум, а понекад тијело. Ако је случај да смо успјели "искључити" ум, али не и тијело ту камилица помаже. Доказано је како камилица, када се конзумира у виду чаја, смањује интензитет грчева у мишићима и успјешно умирује наше тијело.

Тамна чоколада - постоји ваљан разлог због чега је препоручљиво да се чоколада редовно конзумира. Количина од 40 г тамне чоколаде смањује висину хормона стреса кортизола и катеколамина, а самим тиме уклања и анксиозност. Уз то, ту је и чињеница како се, кроз ужитак током конзумирања ове посластице, ослобађа ендорфин у нашем мозгу и на тај начин на тренутак доживљавамо осјећај савршене среће.

Госпина трава се још од памтивијека користи у лијечењу депресије, и то на начин да се конзумира у виду чаја или као додатак прехрани. Доказано је и како значајно поправља расположење код благо депресивних особа. Но, госпина трава ипак никад није прихваћен као лијек против озбиљне депресије с обзиром на чињеницу како има негативне посљедице у комбинацији с појединим намирницама или лијековима, стога је потребно посавјетовати се с доктором прије почетка конзумирања

Млијеко - постоји велик број људи који, након конзумирање млијека постану поспани, а разлог тому је састојак триптофан, аминокиселина која се налази и у пуретини. Од топлог млијека нам се може приспавати, али не из овог разлога. Наиме, највише особа осјети потребу за спавањем јер их топло млијеко у тернутку конзумирања несвјесно асоцира на дјетињство.

Пасифлора  је пронашла своју ужу примјену у најчешћим сметњама модернога ужурбаног начина живота: нервози, немиру, несаници, али и тежим поремећајима попут анксиозности и овисности свих врста. Пасифлора такође врло добро дјелује код несанице. Користи се као додатак прехрани. Занимљива је и чињеница како се цвијет Пасифлоре користио као седатив који се могао купити без рецепта све до 1978.

Маслац од кикирикија - Ако осјећате како вам тијело губи снагу јер се нисте довољно наспавали, маслац од кикирикија је право рјешење с обзиром да учинковито дјелује као гориво за тијело. Богат је извор витамина Б6 који регулише крвни притисак те подиже расположење. Најбоље је конзумирати природни маслац од кикирикија јер у њему нема превише шећера који може покренути негативне посљедице витамина Б6.

Валеријана  - позната је чињеница како се људи већ стољећима успјешно опуштају уз ову биљку. По први пута је њезину примјену уочио Хипократ и то као биљку која утиче на организам попут седатива. Валеријана се може пронаћи у више различитих облика: у виду таблета, сокова, чаја, капи итд. Но важно је, прије употребе, претходно се посавјетовати с љекаром јер ће вам он моћи одредити тачно који је облик за вас најподобнији.

Цјеловите житарице - се користе за боље расположење и осјећај среће. Препоручљиво је појести једну велику порцију ових угљикохидрата који ослобађају серотонин, "хормон среће". Савршене су интегралне житарице и цјеловита зрна (интегрални крух, зоб, смеђа рижа) или легуминозе (грашак, грах, лећа).