latinica  ћирилица
09/12/2014 |  10:12 | Аутор: ТАНЈУГ

СЗО: Добијамо битку против маларије

Свјетска здравствена организација је саопштила да је захваљујући свјетским напорима, преполовљен број људи који умре од маларије.

Од 2001. до 2013. године спасено је 4,3 милиона живота, међу којима 3,9 милиона дјеце млађих од пет година, у подсахарској Африци.

Повећана су дијагностичка испитивања и све више људи добија лијекове за инфекцију која се шири уједом зараженог комарца.

Међу онима који су изложени ризику заразе, 50 одсто има приступ мрежама за комарце, док их је прије 10 година имало само три одсто.

Све већи број земаља се приближава искорјењивању маларије, наводи СЗО.

Прошле године, Азербејџан и Шри Ланка први пут нису пријавиле ниједан случај заразе, док је 11 земаља успјело да број заражених одржи на нули.

У Африци, гдје је 90 одсто случајева смрти од маларије, број заражених је опао за четвртину, са 173 милиона 2000. на 128 милиона 2013.

"Ова изузетна достигнућа резултат су побољшаних средстава, веће политичке посвећености, све бројнијих вјерских иницијатива и великог пораста међународних и домаћих финансија", изјавила је генерална директорица СЗО Маргарет Чан.

Она је додала да ипак, "не смијемо бити задовољни".

Иако су укупна средства за борбу против маларије прошле године утростручена (2,7 милијарди долара) у односу на 2005. и даље су знатно испод 5,1 милијарди долара потребних за контролу и искорјењивање маларије у свијету.