latinica  ћирилица
09/12/2014 |  13:36 | Аутор: Блиц

Откривена мистерија дуговјечности јапанског народа

Александар Имич, најстарији мушкарац на свијету који је рођен 1903. године, преминуо је прошлог јуна у Њујорку. Титула најстаријег прешла је у руке Сакарија Моморе (111), који припада народу који одликује велики број дуговјечних становника - Јапану.

Према званичним подацима, Јапанци имају највећу стопу дуговјечности од свих земаља на свијету. Просјечан животни вијек жена је 87, а мушкараца 80 година старости.

Према истраживању СЗО, Јапанци у просјеку живе 75 година потпуно несметано, без икаквих здравствених проблема.

Поставило се питање - како? Јапан је земља у којој се највише ради, у просјеку 1.745 часова годишње, што је највише на свијету. Притисак и стрес на послу су изузетно велики.

У истраживању се дошло до закључка да велику заслугу у дуговјечности јапанског народа има њихова исхрана, базирана на сировој риби и поврћу. Комбинација малих порција у виду ниско калоричне хране, попут рибе и поврћа, у многоме доприноси здрављу јапанског народа. Ово у својој књизи "Жене не старе и не дебљају се: Тајна токијске кухиње моје мајке", потврђује књижевница Наоми Моријама.

Здравствени стручњаци су сагласни и наводе да је јапанска храна избалансирана тако да вишеструко умањује ризик од рака стомака, за разлику од западњачке хране. За то највећу заслугу имају намирнице попут рибе, тофуа, морских трава, лигњи и хоботница.